Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2019 11:14
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Itálii odpálili dálniční most, který se loni zhroutil a způsobil tragédii

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Obyvatelé Janova sledovali bourání mostu se zatajeným dechem.

Loni se v italském Janově odehrála tragédie, která o život připravila 43 lidí. Zřítil se tam dálniční Morandiho most a nejenže způsobil úmrtí desítek nevinných lidí, ale také vážně poškodil  několik budov přímo pod ním. Město se proto rozhodlo celý most zdemolovat a postavit místo něj novou konstrukci, ba co víc, pod novým mostem bude vybudována rovnou nová obytná čtvrť.

Dnes proto obyvatelé Janova se zatajeným dechem sledovali řízený odstřel zbývajících pilířů. Město evakuovalo okolo 3500 lidí z okolí, aby demolice nezpůsobila zbytečné zranění. Až dodnes pracovníci odstraňovali most po částech, ale pilíře musely být odpáleny, protože jejich demontáž nebyla možná. Odstřel nakonec dopadl na výbornou.

Nový most by měl být postaven již na jaře roku 2020 a navrhl ho renomovaný architekt Renzo Piano. Ten se v Janově narodil, a tak městu svůj design mostu připravil zcela zdarma. Konstrukce bude vypadat jako loď a půjde o jeden z nejmodernějších architektonických kousků v regionu Ligurie, který bude stylově osvětlen, aby i lidé žijící v nové čtvrti pod ním měli ze svých nemovitostí příjemný zážitek.

Domů
Sdílet
Diskuse