Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2019 13:22
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Na pobřeží Islandu byly vyvržené velryby, zhruba 20 z nich uhynulo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na jejich záchranu se spojili kromě profesionálů i místní lidé.

Na pobřeží jihozápadního Islandu bylo vyvrženo několik desítek velryb. Jejich počet se odhaduje na 50 až 70. Bez lidské pomoci by zraněná zvířata na souši neměla šanci na přežití.

Podle France24 až do příjezdu záchranářů na místě pomáhali také dobrovolníci. Těch mělo být kolem 90. Záchranná akce trvala celou noc. Některá zvířata byla po nárazech do kamenů zraněná.

Doporučeno
Japonci už zabili první velrybu. Teprve nedávno obnovený komerční lov už má svou oběť Japonci už zabili první velrybu. Teprve nedávno obnovený komerční lov už má svou oběť 1. července 2019 16:54

Mnozí z vorvaňů se nakonec vrátili bezpečně do oceánu. Přibližně 20 z vyvržených velryb však takové štěstí nemělo. Záchranáři museli při pomoci velrybám počkat na příliv, zatímco zvířata ovlažovali vodou. Celá událost se odehrála u města Gardur, které se nachází zhruba 50 kilometrů od Reykjavíku, hlavního a zároveň největšího města Islandu.

Z jakého důvodu se takové množství velryb dostalo na souš, nebylo zatím objasněno. Naneštěstí však nejde o ojedinělý případ. Podobná událost se totiž odehrála na Islandu jen 2 týdny dozadu. Třetí hromadné vyvržení bylo zaznamenáno v roce 1986, při kterém zemřelo 148 vorvaňů.

Domů
Sdílet
Diskuse