Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2019 19:55
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Po zákazu pivních kol v Praze provozovatel zavedl šlapací lodě. Alkoturismus nyní zaplaví i Vltavu

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Majitel firmy provozující pivní kola rychle našel způsob, jak svůj byznys rozšířit.

Provozovatel Pražany velmi kritizovaných pivních kol si našel další způsob, jak vytáhnout z alkoholuchtivých turistů další peníze. Zavedl speciální šlapací lodě. Cycle boat má být první svého druhu v Evropě a na palubě nabídne šlapajícím zájemcům 30 litrů čepovaného českého piva a nebo vína

Tato vodní novinka se zřejmě připravuje na zákaz pivních kol, která poslední rok zamořila pražské centrum. Opilí turisté z těchto vozítek pokřikovali po ostatních, byli hluční, což rušilo místní rezidenty a ne vždycky dodržovali dopravní předpisy. Magistrát jejich další provozování proto zakázal, přičemž původně měl zákaz platit od letošního srpna. 

Proti tomu se však nyní ohradil minipivovar, který alkoholickým mokem tyto šlapací mašiny zásobuje. Na hlavní město podal oznámení o systémové podjatosti. Námitce by se mělo neprodleně věnovat ministerstvo dopravy, to však zatím stále nerozhodlo a tak zákaz v platnost nevešel

Ohledně beerbiků se na svém facebookovém profilu nedávno vyjádřil i náměstek Adam Scheinherr. Postoj města se vůči problému nemění. „Je to takový ukázkový příklad snahy zdržet zákaz a udržet ještě chvíli byznys. Jenže byznys, který ničí atmosféru Prahy. (...) Trvám na tom, že beer biky jsou ponižující pro město jako takové a hlavně pro lidi, kteří zde žijí. Doufejme, že zájmy byznysu s alkoholem nevyhrají a beer biky budou brzy jenom vzpomínka,“ uvedl ve svém stanovisku.

Po zákazu pivních kol v Praze provozovatel zavedl šlapací lodě. Alkoturismus nyní zaplaví i Vltavu
Zdroj: Prague Cycle Boat

Z ulice do vody

Pokud tedy bude přítomnost pivních kol na ulici zakázána, provozovateli nezbude nic, než ukončit podnikání. A nebo vymyslet alternativu, která by zákaz obešla a zároveň přinesla něco nového.

Společnost Prague Cycle Boat podle serveru Lidovky.cz odmítá, že by měly jejich speciální šlapací lodě podporovat tolik kritizovaný alkoturismus„Koncept pochází z USA a několik let funguje v New Yorku, Chicagu a dalších velkých městech. Loď se pohybuje na řece v místech území Prahy 1, kde nikoho rušit nemůže - po obou stranách řeky je rušná silnice a nejsou tam obytné budovy,“ myslí si majitel firmy Viktor Hübner. Doufá, že šlapací lodě nebudou nikoho obtěžovat.

Doporučeno
Praha zakáže pivní kola. Otravná vozítka s opilci zmizí z ulic ještě letos Praha zakáže pivní kola. Otravná vozítka s opilci zmizí z ulic ještě letos 12. března 2019 15:13

Posádka prý bude muset dodržovat speciální předpisy. Desetičlennou posádku má vést kapitán. Ten požívat alkohol nesmí, má totiž celou loď na starost. Pasažéři, již loď svým šlapáním uvádí do pohybu, prý ale nemají na plavbu žádný vliv. Konkrétní podmínky momentálně vyjednává se Státní plavební správou.

„Jedná se o technických věcech – jestli osoby, které na plavidle budou, mají, nebo nemají vliv na jeho pohyb. Samozřejmě nadále zde platí to, co už bylo mnohokrát řečeno, tedy že vůdce plavidla nesmí požívat alkohol a člen posádky také ne,“ řekla pro Lidovky.cz ředitelka úřadu Klára Němcová

Domů
Sdílet
Diskuse