Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2019 18:53
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

V Ostravě se konal průvod členů LGBT, část odpůrců byla agresivní

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ostrava se dočkala svého průvodu členů LGBT komunity.

Minulý týden se do pestrých duhových barev zbarvila Praha, dnes to byla Ostrava. Právě v moravskoslezské metropoli se totiž během sobotního dne uskutečnil pochod hrdosti členů LGBT komunity, tedy gayů, leseb, bisexuálů a translidí, kteří se v rámci oslav 50. výročí Stonewallských nepokojů snažili poukázat na důležitost rovnoprávnosti mezi všemi sexuálními orientacemi. 

Na Masarykově náměstí se sešlo přibližně 500 převážně mladých lidí, kteří se společně vydali ulicemi města až do Komenského sadů. Při tom s sebou někteří nesli transparenty s hesly jako „Třiďte odpad, ne lidi“ nebo „Stejná láska, stejná práva“. Na konci průvodu pak na účastníky čekal další program a přednášky.

Doporučeno
Stonewallské nepokoje: Noc, kdy queer lidé vytáhli do boje za svá práva Stonewallské nepokoje: Noc, kdy queer lidé vytáhli do boje za svá práva 10. srpna 2019 18:31

Přestože se dle slov Kláry Stolinské, jedné z organizátorek, průběh celé akce obešel bez větších problémů, na místě se sešla i skupinka odpůrců. Ti si naopak oblékli povětšinou černý oděv, který v řadě případů navíc zdobil symbol fotbalového klubu FC Baník Ostrava.

Někteří z nich na účastníky průvodu údajně vulgárně pokřikovali a chovali se místy agresivně. Obě skupiny od sebe museli v jednu chvíli dělit těžkooděnci, kteří na akci dohlíželi.

Podle Karin Szczyrbové z protestní akce Hetero Pride se mělo jednat o poklidné shromáždění, to se ale nepovedlo dodržet. „Bohužel musím říci, a musím to konstatovat se smutkem, že někteří lidé se chovali docela dost agresivně. Je mi to líto,“ řekla médiím.

Doporučeno
Vám to neublíží, nám to pomůže. Prahou prošel duhový pochod Prague Pride (Fotoreportáž) Vám to neublíží, nám to pomůže. Prahou prošel duhový pochod Prague Pride (Fotoreportáž) 10. srpna 2019 16:44

Přesto organizátorka Klára Stolinská celou akci hodnotí pozitivně„Určitě je velmi potěšující zpráva, že tady je tolik lidí a že tolik lidí se nebálo vytáhnout vlajku a nepřijít pouze v normálním oblečení, ale skutečně se cítit komfortně ve všech situacích,“ řekla pro Lidovky s tím, že věří, že účastníci se cítili po celou dobu bezpečně. 

V podobném duchu akci komentuje i mluvčí policie Richard Palát, podle kterého byl evidován pouze jeden přestupek. K žádnému násilnému napadení prý na místě nedošlo. 

 

Domů
Sdílet
Diskuse