Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. srpna 2019 15:30
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

5. série Peaky Blinders započala krvavými vraždami a politickými intrikami

5. série Peaky Blinders započala krvavými vraždami a politickými intrikami
Zdroj: BBC One
FILMY A SERIÁLY PEAKY BLINDERS
Uložit Uložené

Po téměř dvou letech se rodina Shelbyových vrací ke slovu.

Článek obsahuje spoilery z 5. série Peaky Blinders!

Závěrečná epizoda 4. série byla vysílána koncem roku 2017. Na nové části jsme si proto museli počkat poměrně dlouhou dobu. Nadšenci seriálu si však jistě vzpomenou na to, že se Tommy Shelby (Cillian Murphy) naposledy musel vypořádat se zrádným Alfiem Solomonsem (Tom Hardy) a nebezpečným Lucem Changrettem (Adrien Brody).

Kromě toho však přišel o svého bratra Johna Shelbyho (Joe Cole), kterého zavraždili muži od Changretty. První ránu rodině Shelbyových v nové sérii odehrávající se v roce 1929 (časový skok o 2 roky) zasadí krach na newyorské burze. Boje však Tommy svádí i v parlamentu, kde se mu dostane pozornosti od Oswalda Mosleyho (Sam Claflin), který inklinuje k fašismu.

Impérium Shelbyových se rozrostlo do různých směrů, a proto se musí Tommy angažující se v politice vyhýbat tomu, aby se jeho jméno spojovalo s organizovaným zločinem. V tomto směru mu příliš nepomůže útok gangu Billy Boys, který se postará o vraždu a ukřižování syna Aberama Golda (Aidan Gillen) Bonnieho.

5. séria Peaky Blinders započala zradou, krvavými vraždami a politickými intrigami
5. séria Peaky Blinders započala zradou, krvavými vraždami a politickými intrigami Zdroj: BBC One

Tvůrci Peaky Blinders odvysílali na začátek rovnou dvě části. Úvodní epizoda byla slušná, ale v druhé části se intenzivním způsobem znovu noříme do světa drsných gangsterů, kteří nemají slitování. Návrat od politiky k mafiánským praktikám bude proto v dalším dějovém posunu nezbytný a zbraně se pravděpodobně ujme i Tommy. Komu však lze věřit?

Doporučeno
Proč všichni milujeme Cilliana Murphyho? Proč všichni milujeme Cilliana Murphyho? 1. srpna 2023 15:15

Thomas z oprávněných důvodů podezírá ze zrady svého bratrance Michaela Graye, který si domů z USA přivedl manželku Ginu (Anya Taylor-Joy). Jakým způsobem tato dvojka zamíchá kartami uvidíme v nejbližších částech. Podezření ze zrady se však týká i Tommyho přítele Johnnyho Dogse (Packy Lee). Právě o něm Aberama prohlásil, že jako jediný věděl, kam půjde se svým synem Bonny stanovat.

Narážka na známou hlášku „By order of the Peaky Blinders

5. séria Peaky Blinders započala zradou, krvavými vraždami a politickými intrigami
5. séria Peaky Blinders započala zradou, krvavými vraždami a politickými intrigami Zdroj: BBC One

Když si to shrneme, Tommy musí čelit vnitřním bojům v rodině, nepřátelům v politice či ve světě organizovaného zločinu. Napětí nám tedy seriálový štáb od Peaky Blinders stihl během dvou části nadělit skutečně požehnaně. Při zastřeleni Bonnieho však můžeme být vděční za to, že scénáristé neodpravili i Aberama Golda.

Ten totiž patří mezi jedny z nejvýraznějších vedlejších postav a jeho ztvárnění Aidanem Gillenem je prakticky bezchybné. Aberamova odveta podávaná za studena bude proto zřejmě více než uspokojivá a také mimořádně nelítostná. Přechody mezi Tommyho politickým a gangsterským životem jsou plynulé a v žádném případě nevzbuzují pocit, že by jedna část jeho života měla diváky zajímat víc než ta druhá.

Seriálu však jistým způsobem škodí snaha Lizzie (Natasha O'Keeffe) a Lindy (Kate Philips) o zkrocení svých mužů. Zdá se totiž, že na rozdíl od Polly (Helen McRory) a Ady (Sophie Rundle) nepochopily, že jejich rodinný byznys je založen na zločinné činnosti, kvůli čemuž je pochopitelné, že si občas chlapci musejí „zašpinit ruce“. Co tímto krokem scénáristé sledují, proto opravdu netuším.

5. séria Peaky Blinders započala zradou, krvavými vraždami a politickými intrigami
5. séria Peaky Blinders započala zradou, krvavými vraždami a politickými intrigami Zdroj: BBC One

Příběh Peaky Blinders má však navzdory jmenovanému nesmyslnému chování některých postav stále co nabídnout a s rozběhem nových záporáků (Jimmyho/Billy Boys a fašisty Mosleyho) by nás měly téměř jistě čekat další adrenalinové části, ve kterých se budeme strachovat o jednotlivé hrdiny.

Doporučeno
Ze slovenské vesnice k Peaky Blinders. Robert fotil hvězdy, jako jsou Tom Hardy či Cillian Murphy (Rozhovor) Ze slovenské vesnice k Peaky Blinders. Robert fotil hvězdy, jako jsou Tom Hardy či Cillian Murphy (Rozhovor) 4. června 2023 11:00

Není vyloučeno, že v průběhu následujících čtyř částí ještě přijdeme o jednu z hlavních či vedlejších postav. Doufejme jen, že po Johnovi to nebude opět některý z bratrů. Vizuální a hudební stránka seriálu je tak jako v každé jedné dosud odvysílané sérii vynikající a v daném ohledu opravdu není co vyčítat.

Jediné, čeho se mírně obávám, je to, aby se noví záporáci dokázali kvalitou postavit vedle výborného Luca Changretty či jen těžko překonatelného, vychytralého Alfieho Solomonse. To už nám však odhalí až další části. První dvě epizody hodnotím devíti body z deseti. 3. část 5. série je plánována na 1. září tohoto roku. A jak se nová série zatím zamlouvá tobě?

Zpět
Sdílet
Diskuse