Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2019 10:48
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

New York zakázal prodej ochucených náplní do e-cigaret, obchodníci se bouří

ZAJÍMAVOSTI ELEKTRONICKÉ CIGARETY
Uložit Uložené

Stát New York rázně zakročil, zdá se, že ostatní státy budou v opatřeních pokračovat.

New York začal proti záhadné nemoci plic, která je spojena s kouřením e-cigaret, bojovat jako první. V úterý zakázal prodej ochucených náplní a tento zákaz má okamžitou platnost, informuje AP. V celém New Yorku tak nekoupíš náplně či cigarety s příchutěmi jinými než mentol nebo tabák.

 

New York zakázal predaj ochutených náplní do e-cigariet, obchodníci sa búria
New York zakázal predaj ochutených náplní do e-cigariet, obchodníci sa búria Zdroj: flickr

Stále není jisté, čím je choroba způsobena. Vláda však tvrdí, že právě příchutě lákají mladé ke kouření, a proto byl tento krok nezbytný. Podle statistik v roce 2018 kouřilo e-cigarety více než 27 % studentů, což je o 17 % více než v roce 2014. Obchodníci mají dva týdny na to, aby zboží odstranili ze svých obchodů.

Doporučeno
Lidé kouřící e-cigarety končí v nemocnici. Vapování prý poškozuje cévní systém Lidé kouřící e-cigarety končí v nemocnici. Vapování prý poškozuje cévní systém 22. srpna 2019 21:43

Majitelé obchodů chtějí proti zákazu bojovat, protože právě jejich prodejem si vydělávají na živobytí. Připomínají, že lidé, kteří se snaží přestat kouřit, budou mít méně možností. Říkají, že to povede ke zvýšení používání tradičních tabákových výrobků. K nemocem, které jsou spojeny právě s vapingem, řekli, že jsou přesvědčeni, že za to mohou náplně koupené na černém trhu a ne ty, které prodávají.

Je potvrzených již 380 případů nemoci, kde počítáme i 7 úmrtí. New York je prvním státem, který zákaz zavedl. Po něm pravděpodobně bude následovat Michigan, ten podobný zákaz již schválil, ale ještě není v platnosti. V Michiganu se však budou dát koupit výhradně tabákové příchutě. Opatření zvažují i ostatní státy.

Doporučeno
Elektronické cigarety jsou nebezpečné, vapování zabilo už 6 lidí Elektronické cigarety jsou nebezpečné, vapování zabilo už 6 lidí 11. září 2019 14:10
Domů
Sdílet
Diskuse