Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2019 14:10
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Elektronické cigarety jsou nebezpečné, vapování zabilo už 6 lidí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na vině mohou být náplně s obsahem THC a jiných kanabinoidů.

Nedávno jsme tě informovali o potenciální škodlivosti elektronických cigaret. V USA se totiž objevilo téměř sto případů hospitalizací pacientů, kteří kouřili právě e-liquidy z takzvaných vaporizérů.

Toxické látky v dýmu i z beznikotinových náplní jim způsobovaly dýchací potíže, zvracení a bolesti hrudníku.

Doporučeno
Lidé kouřící e-cigarety končí v nemocnici. Vapování prý poškozuje cévní systém Lidé kouřící e-cigarety končí v nemocnici. Vapování prý poškozuje cévní systém 22. srpna 2019 21:43

Problém však podle Washington Post nabírá na rozměrech. Kansas hlásí první oběť a ostatní americké státy minimálně 5 dalších úmrtí spojených s vapovaním nebo e-cigaretami.

Úřady zatím nemají informace o tom, že by za náhlými zdravotními problémy osob stála konkrétní značka náplní nebo vaporizérů, ačkoli někteří pacienti zmiňovali kouření látek s obsahem THC nebo jiných kanabinoidů. Většina z nich také byla v pokročilém věku, jeden měl dokonce 65 let.

Elektronické cigarety sú nebezpečné. Vapovanie už zabilo 6 ľudí
Elektronické cigarety sú nebezpečné. Vapovanie už zabilo 6 ľudí Zdroj: Flickr.com/NYSDOH

Marihuana a produkty z ní jsou legální v několika státech USA. Deník zmiňuje, že příčinou problémů by mohla být kontaminace e-liquidů sloučeninou vitamínu E, kterou příslušné orgány pro kontrolu potravin a léčiv našly v téměř všech vzorcích olejů s příměsí THC. Nikotinové produkty ji paradoxně neobsahovaly.

V předchozím článku jsme však psali i o laboratorních testech, podle kterých dým vdechovaný při tzv. vapování obsahuje různé těžké kovy a jiné toxické či karcinogenní látky. Toxická sloučenina tedy nemusí být jediným viníkem.

Domů
Sdílet
Diskuse