Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2019 14:07
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Zapomeň na to, co ses učil ve škole. Kolem Saturnu našli 20 nových měsíců, má jich více než Jupiter

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Pluto není planeta a Jupiter nemá nejvíce měsíců. Astronomové mají stále nové poznatky.

Zdá se, že bys měl zapomenout na několik věcí, co ses o naší sluneční soustavě naučil ve škole. Pluto už není planeta, za Neptunem kromě něj může obíhat alespoň jeden další obrovský objekt a Jupiter zřejmě nemá nejvíce měsíců.

Podle CNN totiž nyní astronomové našli dalších 20 měsíců kroužících kolem Saturnu. To by znamenalo, že planetka se známým prstencem jich má kolem sebe dohromady 82, zatímco Jupiter se musí spokojit s počtem 79.

Zabudni, čo si sa učil v škole. Okolo Saturnu našli 20 nových mesiacov, má ich viac než Jupiter
Zabudni, čo si sa učil v škole. Okolo Saturnu našli 20 nových mesiacov, má ich viac než Jupiter Zdroj: Pixabay.com

Jupiteru však jedno prvenství stále zůstává, jeden z jeho měsíců nazvaný Ganymedes totiž s poloměrem přes milion kilometrů zůstává alespoň tím největším.

Nové objekty objevené v blízkosti Saturnu jsou oproti tomu opravdu miniaturní, s průměrem jen sotva 5 kilometrů.

Za objevem stojí astronom Scott Sheppard a jeho tým, který využil teleskop na Havaji ještě během léta. Sheppard si navíc myslí, že v budoucnu bude možné lokalizovat až 100 dalších, ještě menších měsíců v podobných místech.

Potřebné však budou větší a dokonalejší teleskopy. Saturn je totiž i na vesmírné poměry pořádně daleko od Země, přibližně 1,275 miliardy kilometrů.

„To, že Saturn má více měsíců i přesto, že je těžší je najít, jen ukazuje, jak mnoho měsíců v minulosti posbíral,“ tvrdí Sheppard. Myslí samozřejmě jeho gravitaci díky obrovským rozměrům samotné planety.

17 měsíců z objevené dvacítky navíc krouží v opačném směru, než v jakém Saturn rotuje kolem své osy. Provoz v jeho prstenci je tedy pořádně rušný.

Domů
Sdílet
Diskuse