Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2019 17:12
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Na cizincích se v Praze obohatil každý pátý prodavač potravin, tvrdí nová studie

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Skupina výzkumníků provedla studii nečestnosti na pražských prodavačích v potravinách.

Studie „Cheating Customers in Grocery Stores: A Field Study on Dishonesty", která by se dala volně přeložit jako Podvádění zákazníků v potravinách: Terénní studie nečestnosti, tvrdí, že 21 % cizinců-zákazníků bylo podvedeno prodavačem pražských potravinách.  Průměrně si vzali o 54 % víc, než byla původní částka k zaplacení. Informaci přinesl Deník N.

Doporučeno
Skoro polovina Čechů není spokojena s fungováním demokracie v České republice, ukázal nový výzkum Skoro polovina Čechů není spokojena s fungováním demokracie v České republice, ukázal nový výzkum 29. října 2019 17:25

Skupina výzkumníků kolem Marka Vranky z Vysoké školy ekonomické v Praze publikovala v  časopise Journal of Behavioral and Experimental Economics studii, která rozhodně nevyzní dobře pro pražské prodavače v potravinách. Podle experimentu, který provedli, si prý průměrně každý pátý prodavač vezme o polovinu víc peněz, než by měl.

V pokusu figuroval člověk, který předstíral, že je cizinec a nevyzná se v české měně. Ten si šel do obchodu pro svačinu. U pokladny při placení následně předstíral, že neví, kolik má v korunách zaplatit, a tak dal příležitost prodavači krást tím, že mu ukázal veškerý obnos drobných, které měl u sebe. Z nich si měl následně prodavač vybrat.

Doporučeno
Falešný lékař podvedl přes internet ženu z Přerovska. Sliboval miliony a zlato, ona kvůli němu prodala byt Falešný lékař podvedl přes internet ženu z Přerovska. Sliboval miliony a zlato, ona kvůli němu prodala byt 24. října 2019 19:40

Z pokusů vyšlo najevo, že v 21 % byli zákazníci okradeni, a to v průměru o 54 % ceny průměrné výše nákupu. Ve třech případech se dokonce pokladní nebál od zákazníka vzít o 100 až 400 % větší částku. Výzkum také potvrdil, že se kradlo víc v obchodech, které na internetu dostaly horší hodnocení, v nichž se upozorňovalo, že se tam jedná nečestně. Zákazníci byli také okrádáni více ráno než večer.

Studie také prokázala, že muži více podváděli a byli více podváděni než ženy, nicméně genderový rozdíl byl natolik zanedbatelný, že se dá říct, že obě pohlaví podváděla stejně. Na konec zajímavé studie autoři dodali, že je podvádění docela dost rozšířeno. Také budeme spíše podvedeni v centru města než na okrajích, kde se turisté vyskytují častěji. Šance jsou prý až trojnásobné.

Domů
Sdílet
Diskuse