Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. prosince 2019 21:22
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Bytovka v Prešově může kdykoli spadnout, uvažují o jejím zbourání. Stát možná postaví dotčeným rodinám nový panelák

NEWS
Uložit Uložené

Se zbouráním souhlasily všechny strany včetně vlastníků bytů na Mukačevské 7.

Dnes po šesté hodině večer zúčastnění na mimořádné schůzi bytového společenství vlastníků bytů na Mukačevské 7 rozhodli, že souhlasí s bouráním bytovky, pokud o tom rozhodne krizový štáb. 

Podle primátorky města stále není definitivně rozhodnuto, zda se bude bytovka kompletně bourat, je to ale jedna z alternativ a čekat se ještě bude na doporučení statiků: „Hovoříme a pracujeme s různými alternativami a komunikujeme i se statiky.“

Původně měla být rozebrána pouze nejsvrchnější čtyři patra. Podle informací Korzára by měly bourací práce začít koncem týdne. Andrea Turčanová jako primátorka upozorňuje, že se objekt může kdykoli zhroutit, proto je třeba zasáhnout co nejdříve. „Vzhledem k tomu, že se blíží svátky a statika budovy je tak poškozená, že hrozí zřícení v kterýkoli den, chceme, aby to byly dny, ne týdny ani měsíce,“ řekla Turčanová podle Korzára.

Doporučeno
Lidé vybrali obětem tragédie v Prešově stovky tisíc eur, firma nabízí postele zdarma. Co se událo od exploze ve 12:12:52? Lidé vybrali obětem tragédie v Prešově stovky tisíc eur, firma nabízí postele zdarma. Co se událo od exploze ve 12:12:52? 8. prosince 2019 10:31

Premiér Peter Pellegrini v pořadu Na Telo řekl, že pokud bude potřeba, vláda je připravena poslat na účet města Prešov další peníze k milionu, který by měl dorazit v pondělí ráno. Zároveň řekl, že vláda je připravena podpořit i výstavbu náhradního bydlení pro lidi z paneláku, kde explodoval v pátek na oběd plyn.

Během dnešního dne se situace na prešovském sídlišti alespoň trochu uklidnila, i když podle hasičů stále z bytovky visí kusy panelů, které se mohou kdykoli od objektu oddělit. Záchranné složky pracovaly společně s kynology z Horské záchranné služby na prohledávání poschodí, na kterých se měla nacházet osmá pohřešovaná osoba. Hasiči nepředpokládali, že by ještě mohla být naživu.

Policie v souvislosti s tragickou nehodou už obvinila tři lidi. „V trestní věci obecného ohrožení v souvislosti s případem výbuchu obytného bloku ve městě Prešov vznesl krajský vyšetřovatel obvinění vůči třem osobám a předložil prokuratuře podnět k jejich vazebnímu stíhání,“ píše policie na Facebooku.

Bytovka v Prešove môže kedykoľvek spadnúť, uvažujú o jej zbúraní. Štát možno postaví dotknutým rodinám nový panelák
Bytovka v Prešove môže kedykoľvek spadnúť, uvažujú o jej zbúraní. Štát možno postaví dotknutým rodinám nový panelák Zdroj: TASR - František Iván
Domů
Sdílet
Diskuse