Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2019 13:31
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Slováci vybrali na účet Prešova více než 58 milionů korun pro oběti tragédie. Město rozhodlo, co bude s penězi

NEWS
Uložit Uložené

Poslanci slovenského města Prešov rozhodli, že peníze přerozdělí mezi lidi, kteří měli trvalé bydliště na adrese Mukačevská 7 nebo se tam alespoň 3 měsíce zdržovali.

Prešovští městští poslanci se na jednání dohodli, co bude s penězi, které Slováci poslali na transparentní účet města od páteční exploze plynu v paneláku. Poslanci schválili, aby byly prostředky použité k zajištění základních potřeb občanů dotčených tragédií.

„Zobrazovaný stav účtu je průběžný, to znamená, že je aktualizován denně vždy se stavem účtu z předchozího dne. K 10. prosinci byl o 11.01 h stav účtu 2 273 762,39 eur (asi 58 milionů korun, pozn. red.),“ uvedla primátorka města Prešov Andrea Turčanová.

Město poskytne z vybraných peněz příspěvek na bydlení ve výši 500 eur (asi 12 800 korun) následujících 6 měsíců pro každou rodinu, která bydlela v bytech na ulici Mukačevská ve vchodu 7, kde plyn explodoval a ve vchodu 9, který byl přímo následkem výbuchu poškozen.

Doporučeno
Plyn pod prešovským panelákem unikal více než půl hodinu, na tísňovou linku nikdo nezavolal. Obvinění jsou tři dělníci z Gelnice Plyn pod prešovským panelákem unikal více než půl hodinu, na tísňovou linku nikdo nezavolal. Obvinění jsou tři dělníci z Gelnice 11. prosince 2019 10:02

Příspěvek bude poskytnut obyvatelům těchto bytových domů, kteří měli na místě bydliště nebo se v něm alespoň 3 měsíce zdržovali jako nájemníci. Jelikož mnozí přišli o doklady, dokázat, že tam bydleli, mohou svědci.

Kromě toho dostanou obyvatelé paneláku, kde se udála tragická nehoda, další jednorázový příspěvek 10 tisíc eur (asi 255 tisíc korun). Lidé z vedlejšího vchodu číslo 9 dostanou jednorázově 3 tisíce eur (asi 76 tisíc korun). Opět za stejných podmínek jako výše uvedených 500 eur. 

Město rozhodlo i o tom, co bude se zbývajícími penězi. Částka, která se vybírá do 31. ledna, bude následně rozdělena obětem tragédie bydlícím v obytném domě číslo 7 poměrem v závislosti na rozloze původních bytů ve čtverečních metrech.

Domů
Sdílet
Diskuse