Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2020 16:44
Čas čtení 2:20
Tímea Krauszová

Influencerkám nabízejí boháči přes zprávy desítky tisíc korun za jejich společnost a sex

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Je to jako nová seznamka, ale ještě horší.

Během programu BBC, který vede Victoria Derbyshire, přemluvili několik influencerek o zneužívání, ke kterému dochází na Instagramu. Ze sociální sítě se stal katalog, který nabízí krásné mladé ženy. Převážně bohatí muži si tam pravidelně chodí vybírat svůj budoucí úlovek a mladým, často teprve náctiletým dívkám nabízejí desítky tisíc za večeři, společně strávenou noc nebo několik dní společné dovolené.

Pětidenní dovolená v Dubaji, o níž nesmí nic říct

„Je to luxusní prostituce,“ vysvětluje pro televizní program Tyne-Lexy Clarson, influencerka s více než 420 tisíci followery na Instagramu. Je jednou z pravděpodobně tisíců žen, které dostávají zprávy s nechutnými nabídkami každý den.

Sama dostala nejednu. První přišla v devatenácti letech, nabídli jí 20 tisíc liber za večeři a pár drinků. Odmítla.

Po tom, co účinkovala v druhé sérii Love Island, jí mailem přišla nabídka od jakési agentury, která nabízela až 50 tisíc liber za 5 nocí v Dubaji. Součástí byla i dohoda o mlčenlivosti: nemohla by nikomu říct o tom, co od ní během těch dní budou chtít.

Clarson nabídku odmítla, podle ní ale  influencerky, které nemají dostatek peněz a nedostávají luxusní věci zdarma, snadno podlehnou tlaku a vystaví se tak nebezpečí. Pravděpodobně proto, že mají pocit, že si musí udržet jakousi úroveň na fotkách, ale nemohou si dovolit kupovat si neustále nové věci. „Některým lidem by ty částky mohly kompletně změnit život.“

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Tyne-Lexy (@tyne_lexy_clarson) on

Nejdříve drahé dárky, pak peníze

„Možná jsi překvapená, že ti píšu, ale mám velmi důležitou transakci, o kterou se chci podělit.“ Takto nějak začínají zprávy, v nichž pak následuje nabídka, které ne všichni odolají. Jedna nejmenovaná influencerka se pro BBC vyjádřila, že až rok a půl si psala s mužem, který jí kupoval drahé dárky. Měl zvláštní fetiš, vzrušovalo ho, když za ni mohl utrácet tisíce liber. Influencerka se trápila s udržením followerů, nové věci jí v tom pomáhaly, proto s tím souhlasila.

Po 18 měsících se setkali na večeři. Přiznala se mu, že má pětitisícových dluh, na což jí nabídl, že jí zaplatí 10 tisíc liber za sex. Opět souhlasila a šla s ním na jeho hotelový pokoj. „Cítila jsem se ponížená, naštvaná na sebe, zneužitá,“ řekla o té zkušenosti.

Žena však trvá na tom, že nejde o prostituci. Prostituce je podle ní to, když se dohodnete na ceně s neznámým člověkem. Toto byl vědomý vztah, který se časem někam posunul. Avšak Heather Brunskell-Evans z feministické skupiny Object nesouhlasí. Podle ní ty ženy svá těla prodávají pro peníze.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Rosie Anna Williams (@rosieawilliams) on

Influencerky někdy udělají cokoli pro peníze

Pro přípravu programu si britská stanice vyžádala i důkazy o zprávách. Z těch vyplývá, že způsob, jakým oslovují influencerky, se liší od jednoho člověka k druhému. Někteří muži si přímo řeknou, co chtějí a kolik jsou ochotni zaplatit. Jiní si najmou agentury, které pak jednají jménem klienta. Stejně se liší i částky a to, co za ně chtějí.

Například Rosie Williams nabídli sto tisíc liber za rok a k tomu všechno oblečení a kabelky, které chce. Výměnou za to by byla společnicí bohatého muže v Dubaji. Odmítla, ale ví, že jiná dívka tu nabídku vezme. Podle ní je toto následek slávy, se kterým nepočítala.

„Varují tě před trolly, varují tě před tím, že tvůj život se dramaticky změní. Nikdo tě ale nevaruje před tím, že by si tě nějací muži mohli koupit,“ řekla.

Přestože se ty ženy dobrovolně rozhodnou souhlasit s nabídkou, v konečném důsledku je to podle feministky Brunskell-Evans zneužívání toho, že ženy chtějí být úspěšné. Není jednoduché udržet si profil influencera, je to finančně náročné a bohatí muži toho využívají. Neoslovují přitom jen ženy, podle všeho takovým zprávám denně čelí většina velkých influencerů a hvězd reality show.

Doporučeno
Zubařka Dominika: Všichni si chtějí bělit zuby, ale nikdo si je neumí ani jen vyčistit (Rozhovor) Zubařka Dominika: Všichni si chtějí bělit zuby, ale nikdo si je neumí ani jen vyčistit (Rozhovor) 14. ledna 2020 14:24
Domů
Sdílet
Diskuse