Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2020 8:07
Čas čtení 1:11
Matej Krajčovič

Elon Musk pomohl USA s dodávkou 1 255 plicních ventilátorů. Do nemocnic může poslat i ochranné roušky

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Tesla a SpaceX jsou připraveny pomoci americké vládě.

Množství zemí se dnes snaží zvýšit kapacitu jednotek intenzivní péče ve svých nemocnicích a nakoupit co nejvíce plicních ventilátorů. Ty jsou nezbytné pro pacienty s těžším průběhem onemocnění Covid-19, kdy dochází k zánětu plic a orgány nedokážou ze vzduchu přijmout dostatečné množství kyslíku.

CNET informuje, že v USA s dodávkou takovýchto ventilátorů pomáhá i Tesla Elona Muska, která již v pondělí úřadům nabídla 1 255 přístrojů.

Automobilka je podle všeho nevyrábí sama. Ještě v pátek je nakoupili v Číně, kde je jich aktuálně dostatek, a leteckým transportem je dopravili do Los Angeles. Nyní jejich instalaci nabízejí nemocnicím zdarma.

Projekt se podařil díky aktivitám Tesly v Číně, kde na konci minulého roku dokončili továrnu na výrobu elektromobilů.

Doporučeno
Řádky nakažlivé jako koronavirus. Kteří rapeři využívají situace a nahrávají milionové tracky o pandemii? Řádky nakažlivé jako koronavirus. Kteří rapeři využívají situace a nahrávají milionové tracky o pandemii? 23. března 2020 19:30

Podobně velké firmy by ale měly být schopny tyto přístroje i vyrábět. Koneckonců, Teslu, Ford a General Motors k tomu o víkendu vyzval i americký prezident Donald Trump. Ve Velké Británii jich zas přibližně 20 tisíc vyrobí týmy Formule 1.

Musk už na Twitteru naznačil, že ventilátory vyrábí také, ačkoliv podle něj nakonec nebudou potřebné. S podobnými zařízeními má velké zkušenosti i jeho SpaceX zabývající se lety do vesmíru, při kterých samozřejmě musí zajišťovat kyslík pro posádku raket.

Tesla může pomoci i dodávkou 250 tisíc respirátorů, které by pak zamířily do nemocnic. V automobilovém průmyslu se používají při lakování nebo na místech, kde je třeba dodržovat maximální čistotu.

Domů
Sdílet
Diskuse