Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. května 2020 21:39
Čas čtení 0:36
Daniel Mikolášik

Vědci zveřejnili téměř 100 let staré záběry, které zachycují posledního známého tasmánského tygra na světě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Není jisté, zda byl úplně posledním svého druhu, ale od té doby tohoto vačnatce už nikdo oficiálně neviděl.

Poslední jedinec druhu vakovlka tasmánského (Thylacinus cynocephalus) uhynul ještě v roce 1936 v zoologické zahradě v tasmánském Hobartu. Oficiálně ho za vyhynulého živočicha vyhlásili až v roce 1982.

Jak informuje CNN, Australský národní filmový a zvukový archív však aktuálně zveřejnil nové záběry posledního známého jedince vakovlka. Jmenoval se Benjamin a zemřel 7. září 1936. Není jisté, zda byl úplně posledním svého druhu, ale od té doby vačnatce už nikdo neviděl a nejsou o něm ani žádné zmínky.

Doporučeno
Jan Pavel II. byl prohlášen svatým, přežil dva atentáty a brojil proti manželství homosexuálů či antikoncepci Jan Pavel II. byl prohlášen svatým, přežil dva atentáty a brojil proti manželství homosexuálů či antikoncepci 18. května 2020 8:35

Přibližně půlminutové černobílé záběry dokumentují Benjamina v kleci v hobartské zoo. Několik měsíců po jejich vzniku zvíře zemřelo. Oficiálně není známo, co způsobilo jeho smrt, spekuluje se však o nevyhovujících podmínkách na život a zanedbávání péče.

Chovatelé ho měli vystavovat extrémním změnám počasí. Zatímco přes den mu bylo horko, v noci zvíře bojovalo s mrazem. Tvor byl plachý, před lidmi měl respekt. Existují dohady, že vakovlk nezahynul a stále žije v odlehlé divočině Tasmánie. Teorie jsou však nepotvrzené a nepodložené důvěryhodnými důkazy.

Domů
Sdílet
Diskuse