Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. června 2020 14:20
Čas čtení 1:39
Adam Smeták

HBO stáhlo kvůli rasismu film Jih proti severu. Ze stejného důvodu jsou rušeny i jiné seriály a pořady

HBO stáhlo kvůli rasismu film Jih proti severu. Ze stejného důvodu jsou rušeny i jiné seriály a pořady
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY GEORGE FLOYD
Uložit Uložené

Provozovatelé televizních sítí a streamovacích platforem tak vyjadřují solidaritu s vlnou anti-rasistických protestů v USA a po světě.

Na masové protesty v USA namířené proti systematickému rasismu reaguje už i filmový a televizní průmysl. HBO oznámilo, že ze své streamovací platformy HBO Max stáhne snímek Jih proti severu, a to kvůli rasovým a etnickým předsudkům, s nimiž podle HBO pracuje.

Televizní síť Paramount Network se zase rozhodla neodvysílat nové epizody sérií Live PD a Cops, které se zaměřují na policejní práci. Podle prohlášení pro Variety tak učinila z respektu k rodině George Floyda, který byl usmrcen policistou. Na platformách BBC iPlayer, Netflix a BritBox už diváci nenajdou ani komediální pořady Little Britain a Come Fly With Me, a to kvůli faktu, že v některých skečích měli herci tzv. blackface. O rozhodnutí informoval jako první Daily Mail.

Doporučeno
Minulost George Floyda neospravedlňuje jeho smrt Minulost George Floyda neospravedlňuje jeho smrt 9. června 2020 13:35

Snímek Jih proti severu z roku 1939 je po započtení inflace nejvýdělečnějším filmem všech dob. Vypráví o lásce během občanské války v Americe, kdy proti sobě bojovaly otrokářský jih a progresivní sever budoucích USA. HBO Max se rozhodlo film stáhnout s vysvětlením, že šlo o „produkt doby, který pracuje s rasovými a etnickými předsudky, které byly špatné tehdy a špatné jsou i teď“. 

Film se ale podle prohlášení HBO na platformu vrátí, ale bude doplněn o diskuzi o historickém kontextu. Problematika snímku vychází z jeho romantického vyobrazení otrokářského jihu Ameriky a z vykreslení loajality otroků. „Film zaměstnal ty největší talenty z Hollyoodu, aby vytvořili sentimentální historii, která se nikdy neodehrála,“ popsal pro Los Angeles Times scénárista John Ridley.

Jih proti severu je mimo jiné oblíbený film amerického prezidenta

Pořady Cops a Live PD se zaměřují na policejní práci v USA. První jmenovaný běží už přes 30 let a měla být spuštěna jeho již 33. série. Už několikrát se ale podle Variety dostal pod palbu kritiků, kteří odhalili, že policie několikrát do show zasahovala a vyžadovala úpravu záběrů, které ji nevykreslovaly v pozitivním světle. Live PD je obrovský hit, který se vysílá od podzimu roku 2016 a jde o přímý přenos z akcí amerických policistů. Oba pořady byly prozatím pozastaveny.

Doporučeno
Policista obviněný z vraždy George Floyda byl propuštěn na kauci Policista obviněný z vraždy George Floyda byl propuštěn na kauci 8. října 2020 10:44

Komediální pořad Little Britain byl ze streamovacích platforem stažen kvůli necitlivému humoru, který už v roce 2017 sami tvůrci David Walliams a Matt Lucas označili za nevhodný. „Kdybych se mohl vrátit v čase a natočit Litte Britain znovu, nedělal bych vtipy o transvestitech a nehrál bych černošského postavy,“ uvedl tehdy Matt Lucas pro magazín Big Issue.

Pořady, kdy se běloši nechávají namaskovat jako černoši, nejsou v Británii podle BBC už na pořadu dne. V Česku se ale ještě například loni vysílala show Tvoje tvář má známý hlas, v níž se běžně celebrity nechávali tímto způsobem namaskovat. Proč je to nevhodné, jsme vysvětlili v článku níže. 

Doporučeno
Martin Dejdar jako The Weeknd nebo Petr Rychlý Armstrongem. Proč je blackface a používání slova „ni**a“ absolutně nevhodné? Martin Dejdar jako The Weeknd nebo Petr Rychlý Armstrongem. Proč je blackface a používání slova „ni**a“ absolutně nevhodné? 30. září 2019 19:05
Domů
Sdílet
Diskuse