Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2020 8:49
Čas čtení 0:52
Viktor Kniš

Evropan žije na filipínském letišti již více než 100 dní, nemá žádné peníze a jeho zdravotní stav se zhoršuje

ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Roman Tromifov z Estonska svůj příběh na Facebooku popsal až po přibližně třech měsících. Nejprve přespával přímo na terminálu, později mu dali alespoň postel.

Roman Tromifov z Estonska uvízl 20. března kvůli pandemii koronaviru na letišti v Manile. Od té doby nedokázal najít způsob, jak se dostat domů. Pomoci mu nedokáží ani úřady.

Tvrdí, že po příjezdu na Filipíny mu nepovolili vstup do země, protože úřady pozastavily vstupní víza kvůli pandemii. Zároveň nemohl z letiště vycestovat, protože letecká společnost AirAsia zrušila všechny své lety.

Doporučeno
Srážka vlaků na Karlovarsku: Co přesně se stalo a proč souprava nepočkala? Srážka vlaků na Karlovarsku: Co přesně se stalo a proč souprava nepočkala? 8. července 2020 11:53

Na případ upozornil portál Daily Mail, který připomíná, že Tromifov aktuálně žije život jako z filmu Terminál, v hlavní roli s Tomem Hanksem.

Estonec tvrdí, že mu dokonce vzali pas, a tak nemá na výběr a musí čekat, než přísná opatření na Filipínách skončí. Nepomohl mu ani estonský konzulát, ambasáda mu nabídla jen let do Amsterdamu za v přepočtu 35 tisíc korun. Kvůli své finanční situaci musel tuto alternativu odmítnout.

Ve videu na Facebooku Tromifov ukazuje, že v současnosti už má také malý pokoj s postelí, ještě nedávno přespával na zemi přímo na terminálu.

Estonec si stěžuje, že země, z níž pochází, nebyla schopna zajistit mu repatriační let. Úředníci se však brání tím, že to byl on, kdo odmítl evakuační let. 

Situaci komplikuje i fakt, že má Roman Tromifov zdravotní problémy, které se pobytem na letišti zhoršují.

„Jsem člověk se zdravotním postižením, a můj zdravotní stav se zde stále zhoršuje z důvodu chybějící výživy, slunečního záření a čerstvého vzduchu,“ napsal na Facebooku, svou nemoc však nespecifikoval.

 

Domů
Sdílet
Diskuse