Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2020 11:53
Čas čtení 1:12
Antonín Havlík

Srážka vlaků na Karlovarsku: Co přesně se stalo a proč souprava nepočkala?

Srážka vlaků na Karlovarsku: Co přesně se stalo a proč souprava nepočkala?
Zdroj: HZS Karlovarského kraje
NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Co přesně se stalo v úterý během střetu dvou vlaků?

V úterý v 15:10 se na kolejové trati asi 600 metrů od nádraží v Perninku ve směru na Karlovy Vary stala tragédie. Čelně se tam totiž srazily dva osobní vlaky – jeden mířící z Karlových Varů do německého Johanngeorgenstadtu a druhý jedoucí v opačném směru.  

Ve vlacích jelo celkem 33 lidí včetně personálu – zranilo se jich 26, přičemž dva zemřeli. Zapříčinila to velká nárazová rychlost, kterou pro Radiožurnál potvrdil generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

Narazily do sebe v těžce přístupném, hornatém terénu. Vyšetřovatelé se nyní snaží prověřit, kdo přesně a proč tragédii zavinil a co se vlastně v úterý odpoledne stalo. 

Doporučeno
Na Karlovarsku se srazily dva vlaky. Srážce podlehli 2 lidé na místě, desítky zraněných odvážely i vrtulníky Na Karlovarsku se srazily dva vlaky. Srážce podlehli 2 lidé na místě, desítky zraněných odvážely i vrtulníky 7. července 2020 16:35

Srážka vlaků na Karlovarsku: Co se přesně stalo a proč souprava nepočkala?
Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Selhal lidský faktor

Vyšetřování neustále probíhá a ještě několik měsíců bude. Drážní inspekce však už prověřila komunikaci mezi dispečerem a strojvedoucím. Z ní vyplynulo, že vlak, který jel směrem na Karlovy Vary, měl počkat na křižování v Perninku. Právě tam se vlaky obvykle míjejí.

Jenže nepočkal a vydal se na trať, i když proti němu jel vlak z opačného směru. Velmi pravděpodobně tak může za nehodu selhání lidského faktoru

Závažnost nehody posílilo i to, že se vlaky střetly v příliš velké rychlosti. Maximální povolená rychlost v tomto úseku je 50 km/h. Po střetu se jeden z vlaků posunul o dvanáct metrů zpět. „Vlak jel tudíž téměř maximální rychlostí, dá se předpokládat, že druhý vlak se mohl pohybovat do rychlosti 50 km/h, takže ta nárazová rychlost mohla být vysoká. Nicméně informace z toho druhého vlaku nemáme,“ řekl pro Novinky.cz mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal

Srážka vlaků na Karlovarsku: Co se přesně stalo a proč souprava nepočkala?
Zdroj: HZS Karlovarského kraje

„Viděl jsem však člověka s amputovanýma nohama. Strojvedoucí a vlakvedoucí byli taky vážně zranění. Žijí. Ale jak na tom jsou, netuším,“ sdělil pro iDnes.cz svědek, který na místě činu pomáhal záchranářům.

Jeden ze strojvedoucích se podle svědka držel za hlavu nemohl uvěřit, co se stalo. Zranění byli zaklíněni v útrobách vlaku, mezi cestujícími byly i děti. Během tří hodin zraněné záchranáři rozvezli do nemocnic.

Kromě devíti vážně zraněných lidí a dvou lidských životů vznikla škoda zhruba 20 milionů korun.

Srážka vlaků na Karlovarsku: Co se přesně stalo a proč souprava nepočkala?
Zdroj: HZS Karlovarského kraje
Domů
Sdílet
Diskuse