Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2020 10:39
Čas čtení 5:46
Daniel Mikolášik

Už by to chtělo vyzkoušet nějaké mladší masíčko. Byli jsme na slovenské nudapláži, takto s námi koketovaly nahé seniorky

Už by to chtělo vyzkoušet nějaké mladší masíčko. Byli jsme na slovenské nudapláži, takto s námi koketovaly nahé seniorky
Zdroj: Refresher
REFRESHER
Uložit Uložené

Věkový průměr na nejznámější slovenské nudapláží je vysoko nad 60 let. Komunita naháčů se zde setkává už od dob socialismu.

„Nudapláže s manželkou navštěvujeme již desítky let. Každou sezónu se zde setkáváme s přáteli, konverzujeme o mnoha společenských tématech, umění, nebo se jen opalujeme, koupeme a procházíme. Atmosféra je vždy skvělá a je to také zdravé,” řekl pro REFRESHER nudista Jaromír. 

Široká veřejnost o nich moc neví, vedení měst a obcí je ignoruje a kolemjdoucí jim maximálně věnují nechápavé pohledy. I přesto ale komunita nudistů existuje na Slovensku již několik dekád a kromě stálých členů přibývají i mladší tváře.

Doporučeno
Na kontroverzní výstavě nahých žen v Bratislavě jsou dovoleny i doteky. Někteří návštěvníci toho naplno využili Na kontroverzní výstavě nahých žen v Bratislavě jsou dovoleny i doteky. Někteří návštěvníci toho naplno využili 26. října 2019 15:24

Nejde ale o žádný formální svaz, nýbrž o okruh přátel, známých či rodin, kteří nahá těla považují za součást každodenního života a nejpřirozenější lidskou podobu. Jediné známé sdružení v končinách našich východních sousedů je Asociace slovenských naturistů (ASN). Je ale důležité rozlišovat mezi nudisty a naturisty.

Zatímco nudisté se nazí jen opalují nebo koupou, naturisté v nahotě doslova žijí. Svlečení chodí doma a pohybují se tak i v přírodě. Nazí dokonce i sportují. Nudismus jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži. Navštívili jsme jednu z nejznámějších a nejdéle fungujících nudapláží na břehu Rusovského jezera u Bratislavy.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak s námi flirtovaly tři 70leté nahé důchodkyně
  • Jakou nejmladší nudistku jsme na pláži potkali
  • Proč je nudismus zdravý
  • Jak si jeden z nudistů dobíral druhého pro délku jeho přirození

Čistá voda, kouzelná příroda a naháči

Nechvalně známou nudapláž jsme navštívili uprostřed slunného letního týdne. Vydali jsme se tam dvakrát po sobě, přičemž nás překvapilo, že během obou dnů byla pláž téměř plná, a to i přesto, že během pracovního týdne je zpravidla mnohem méně frekventovaná. Bylo ideální počasí na koupání. Obloha bez mraků a příjemných 30 stupňů.

Nudapláž Rusovce je jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších nejen v Bratislavě, ale i na celém Slovensku. Nachází se na Rusovském jezeře, na které se dá dostat dvěma způsoby. Buď přes les, nebo cyklostezkou po hrázi. I z toho důvodu zde mnozí návštěvníci mají kromě osušky či opalovacího krému také zaparkované kolo.

Překvapilo nás, že nudistická pláž není nijak zvlášť oddělená od těch tradičních. Nudisty je vidět z několika „nenudistických“ břehů a také z hráze, kde během dne projedou stovky cyklistů. „Nijak mi to nevadí, ať se dívají, když je to zajímá. Asi ještě nikdy neviděli nahé tělo,“ řekl nám jeden z místních nudistů.

Nudistický ostrovček v Rusovciach
Nudistický ostrovček v Rusovciach Zdroj: Refresher

Nudisty kromě zmiňované pláže vedle hráze najdeš i na ostrůvku přímo v jezeře. Dá se na něj dostat jen přes vodu, která ale v té části není příliš hluboká. Někteří tam doplují, jiní se přebrodí. Podle všeho na něj chodí především ti stydlivější, kterým vadí zvědavé pohledy „textiláků“, jak nudisté nazývají nenudisty. Většinou tam jsou ženy.

Přestože bylo v tomto jezeře koupání oficiálně dlouhodobě zakázáno, nikdo to nekontroloval. Během sezóny jsou i v současnosti na každém břehu davy mladých lidí, rodin s dětmi či důchodců, kteří se během horkých letních dnů osvěžují v čistém jezeře s průzračnou vodou a štěrkopískovým dnem. Pláže kolem jsou většinou travnaté nebo štěrkové.

Obnažení staříci

Už po příchodu do kouzelného prostředí lužních lesů, kde se Rusovské jezero rozkládá, se naše očekávání do jisté míry potvrdila. Kdybychom chtěli vypočítat věkový průměr návštěvníků tamní nudipláže, pohybovali bychom se v poměrně vysokých číslech. Většině nudistů bylo okolo 60 až 70 let. Našly se ale i mladší generace.

První den jsme potkali přibližně třicetiletou ženu a den na to dokonce mladý zamilovaný pár přibližně ve věku 25 let. „Oblečení vymysleli lidé. Pro nás je naprosto přirozené být nazí. Cítíme se tak lépe. A alespoň mám možnost si v těchto vedrech opálit všechny partie,“ řekla nám mladá nudistka Michaela.

Boli sme na slovenskej nudapláži: Ako s nami flirtovali 70-ročné dôchodkyne a prečo sa nudisti cítia lepšie nahí?
Zdroj: Refresher

Fakt, že se na rusovské nudapláži setkávají zejména důchodci, má své opodstatnění. Jak jsme od starších nudistů zjistili, jde o generaci, která pravidelně jezero navštěvuje již od 60. a 70. let minulého století, kdy zažíval nudismus největší rozkvět. Začali se setkávat ještě jako mladí lidé a drží je to až dodnes.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 86872 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč se městská část o nudapláž nestará
  • Jaká je filozofie místních naháčů
  • Proč se nudisté cítí lépe nazí
  • Jak dlouho se již setkává komunita nudistů na Rusovském jezeře
  • Proč nudisty může na pláži pokutovat policie
Domů
Sdílet
Diskuse