Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2020 12:58
Čas čtení 5:45
Matej Krajčovič

George Soros oslavil 90 let. Prý může za chemtrails a uprchlíky

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Miliardář je i ve svých devadesáti letech v některých zemích stále tématem číslo jedna.

Je to sice miliardář, ale zdaleka není tak bohatý jako jiní světoznámí magnáti. Přesto se internetem už léta šíří hoaxy, za což všechno je zodpovědný. George Soros tento týden oslavil 90 let. 

George Soros je podle žebříčku Forbes s majetkem přibližně 8,6 miliardy dolarů 162. nejbohatším člověkem na světě. Jeho bohatství se ale nechytá na majetky lidí, jako je Jeff Bezos či Bill Gates. Oproti top boháčům jsou čísla na jeho účtech jen přibližně desetinová. 

Pravděpodobně nikdo ale nečelí takové kritice, jako právě čerstvě devadesátiletý muž původem z Maďarska. Zatímco Bezosovi vyčítají špatné podmínky pro zaměstnance a Gatese si neprávem vybírají za terč anti-vaxeři, Soros podle interetu a některých světových leaderů nemá na práci nic jiného, než vypouštět chemtrails a rozvracet vlády.

To jsou vážná obvinění a pozornost mu pravidelně věnují i politici jako Donald Trump, Vladimir Putin či Viktor Orbán. Proč? Co opravdu George Soros dělá a proč právě on dráždí populistické politiky tak jako nikdo jiný?

V tomto článku si přečteš:
  • Kdo je George Soros a jak se dostal k miliardám na svém bankovním kontě
  • Kde mají původ konspirace o tom, že se snaží ovládnout svět
  • Proč tyto výroky šíří zejména politici jako Putin, Orbán nebo Trump
  • Na co všechno už Soros přispěl a proč se zajímá o politiku
  • Kdo zřejmě bude jeho pokračovatelem

G soros
Zdroj: TASR/AP

Je bohatý Žid a Židé přeci vládnou světu

O vznik této (samozřejmě zcela nesmyslné) teorie se nepričinil sám George Soros, který se narodil v roce 1930 jako György Schwartz v Budapešti.

Prapůvod protižidovských konspirací není úplně jasný. Možná sahá až tisíce let zpátky, kdy starověcí Egypťané za epidemie různých chorob obviňovali příslušníky jiných národů. A tento model se v historii několikrát opakoval. 

Kolem roku 1900 se něco podobného stalo v Rusku, kde žila početná židovská menšina. Proto bylo jednoduché za těžký život a všechny problémy obviňovat právě ji. A v ortodoxní a pravoslavné křesťanské zemi se objevovaly i teorie o tom, že náboženská menšina chce většinovou společnost přetvořit k obrazu svému. Asi nějak podobně jako v roce 2020 posloucháš o tom, že imigranti a muslimové z Afriky (nebo klidně homosexuálové a LGBTI komunita) chtějí zcela potlačit styl života, který vedeme v Evropě.

Jde o nesmysl, který ale má v části obyvatelstva vyvolávat obavy a myšlenky, že zemi neochrání ledajaký politik. Právě obličeje jako Putin, Trump nebo Orbán na takových výrocích staví svou kampaň, využívaje toho, že určité skupiny obyvatelstva, které jsou možná méně vzdělané nebo nemají čas a chuť ověřovat si fakta, na něco podobného rychle skočí. 

„Už jen tento seznam mluví za všechno. Soros prosazuje myšlenku otevřené společnosti, zatímco tito lidé jsou zastánci jiného typu společenského uspořádání. Liberální demokracii považují za nepřijatelnou, proto tento koncept považují za zasahování do vnitřních záležitostí,“ uvádí politolog Grigorij Mesežnikov z Institutu pro veřejné otázky. „Je to samozřejmě blud z jejich strany, máme tu zřízení, které je identické s uspořádáním ve zbytku EU, jíž jsme součástí. Nejde o zasahování, pomáhal lidem, kteří například přispěli k odstranění komunismu,“ dodává odborník na politiku.

Doporučeno
Trump tvrdí, že pokud prohraje volby, Američané se budou muset učit čínsky Trump tvrdí, že pokud prohraje volby, Američané se budou muset učit čínsky 12. srpna 2020 15:49

Na začátku 20. století se například celosvětově rozšířila kniha s názvem Protokoly sionských mudrců, která teorie o tom, že Židům jde o ovládnutí světa, rozšířila asi nejvíce. Později se o ni opíral i Adolf Hitler, jehož dodnes uznávají extremisté z celého světa. 

Teorie o zlých Židech tedy v moderní společnosti koluje přes sto let. A protože je George Soros Žid a navíc pořádně bohatý, má prostě smůlu, že má k takové primitivní hoaxové zkratce příliš blízko.

Jak George Soros přišel ke svému bohatství?

Po druhé světové válce se dostal do Velké Británie, kde studoval ekonomii, pracoval v bance a později se rozhodl využít všechny znalosti při zakládání vlastního investičního fondu Soros Fund Management.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 87567 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak Soros spekulacemi téměř položil britskou libru
  • Díky čemu přišel k obrovskému majetku
  • Proč ho nemají rádi politici jako Trump, Orbán nebo Putin
  • Jakého prezidenta chtěl Soros dostat pryč z úřadu
  • Kdo by mohl být jeho následovníkem
Domů
Sdílet
Diskuse