Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2020 9:22
Čas čtení 0:53
Matej Krajčovič

Nový rekord v přenosu dat. S touto technologií rychlého internetu bys celý Netflix stáhl za méně než sekundu

TECH
Uložit Uložené

Rychlost přenosu dosáhla 178 terabitů za sekundu.

Je asi jen málo věcí, které tě mohou naštvat víc, než pomalu se načítávající webové stránky a sekající se videa.

Tým z University College v Londýně takový problém určitě nemá, píše Daily Mail. Tamním výzkumníkům se totiž podařilo překonat předchozí světový rekord a dosáhnout rychlosti přenosu dat až 178 terabitů za sekundu.

Deník píše, že s takovou rychlostí by sis do počítače stáhl celý Netflix, tedy všechny jeho filmy a seriály za méně než jednu sekundu.

Vysokoškolským výzkumníkům k tomu posloužila speciální technologie, která používá širší vlnové pásmo než běžné optické kabely. Dobrou zprávou je také to, že speciální soustava zesilovačů by podle nich poměrně levně mohla být nainstalována i na současné optické kabely, takže je možné, že už za pár let budeme podobně rychlý internet používat opravdu všichni. 

Vědci samozřejmě při pokusu nestahovali nic z internetu, protože by je limitovala rychlost serverů, například i samotného Netflixu. Při pokusu byla přesouvána data mezi více počítači přímo na univerzitě. Jen disky, které data uchovávaly, podle deníku vážily půl tuny. 

Rychlost současných datacenter, jaká používají například Google, Apple nebo Microsoft, má být přibližně 35 terabitů za sekundu, nová technologie by je tedy dokázala zrychlit až pětinásobně.

Doporučeno
Netflix chce internet uchránit před přetížením. Během karantény sníží kvalitu streamu Netflix chce internet uchránit před přetížením. Během karantény sníží kvalitu streamu 20. března 2020 6:50

O tom, zda je dnešní internet dostatečně rychlý, se začalo diskutovat hlavně v souvislosti s globální pandemií nového koronaviru. Netflix či YouTube musely dokonce dočasně snížit kvalitu svých streamů, aby zejména evropské sítě uchránily před přetížením.

Domů
Sdílet
Diskuse