Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. září 2020 15:07
Čas čtení 0:48
Tímea Krauszová

Lidé létají o 80 % méně než před rokem. Situace je horší, než aerolinky čekaly

Lidé létají o 80 % méně než před rokem. Situace je horší, než aerolinky čekaly
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V důsledku pandemie přišly o práci v leteckém byznysu už statisíce lidí. Zatím bez vyhlídky na lepší budoucnost.

V důsledku cestovních omezení kvůli pandemii koronaviru přicházejí letecké společnosti o množství peněz. Propad je ještě horší, než původně předpokládaly. Letadla jsou poloprázdná, mnoho lukrativních spojů stále nelétá kvůli mezinárodním omezením a letecké společnosti trpí nedostatkem hotovosti, píše Bloomberg

O práci v leteckém byznysu může přijít až půl milionu lidí

Podle International Air Transport Association je meziroční pokles v počtu cestujících až 80 % při srovnání měsíců červenec 2020 a červenec 2019. Mezinárodní lety dosahují pouze 8 % loňské provozu, protože se zákazy a omezeními pro cestující klesla poptávka po letecké dopravě. Za poslední půlrok přišlo o práci v letectví přibližně 350 tisíc lidí a pokud se brzy nenajde vakcína a neuvolní se opatření, toto číslo se může vyšplhat až na půl milionu.

Doporučeno
Ekotatérka Laura: Po koronaviru jsem měla plno. Lidé se na kérky po pauze těšili Ekotatérka Laura: Po koronaviru jsem měla plno. Lidé se na kérky po pauze těšili 2. září 2020 14:26

Pokles zaznamenaly i vnitrokontinentální lety: v Austrálii až o 90 %, v rámci Spojených států o 73 %. Podle IATA jsou důvodem zejména nová ohniska nákazy, která pokaždé ovlivnila zájem lidí a přinesla nová a přísnější opatření. Šéf asociace opakovaně prosil vlády, aby zvážily povinné testy na letištích namísto karantény, která lidem zasahuje do životů více než několikahodinové zdržení.

Od EU požadovali, aby si mohli aerolinky ponechat předem stanovené časy odletů a příletů na zimní období i v případě, že se lety nakonec neuskuteční. Takto budou moci efektivněji reagovat na náhlou možnost odletu.

Domů
Sdílet
Diskuse