Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2020 17:29
Čas čtení 0:58
Tímea Krauszová

Ruská raketa může zaútočit kdykoliv a kdekoliv. Dokáže letět kolem světa i několik let, varuje šéf britské tajné služby

NEWS
Uložit Uložené

Raketu přezdívají Skyfall.

Šéf britské tajné služby generálporučík Jim Hockenhull varuje před hrozbou z Ruska. „Moskva testuje nukleární subsonickou raketu s plochou dráhou letu, která má globální dosah a útočila by z nepředpokládatelných směrů,“ řekl podle Telegraph Hockenhull na tiskovém brífinku.

Skyfall dokáže zasáhnout cíl i po letech létání

Raketa 9M730 Burevestnik, kterou NATO přezdívá Skyfall, by měla být schopna letět kolem světa i několik let před zásahem cíle. Spojují ji se smrtí pěti vědců, kteří přišli o život v srpnu minulého roku při tragické nehodě v Archangelské oblasti v severozápadní části Ruska. Při zásahu se uvolnila radiace, která byla tisíckrát silnější než smrtelná dávka.

Generálporučík Hockenhull hovořil o hrozbě ze strany Ruska i při zasedání aliance Five Eyes. Jde o mezinárodní spolupráci tajných služeb Spojeného království, Spojených států amerických, Austrálie, Kanady a Nového Zélandu. Řekl, že Rusko ve velkém investovalo do ponorek a dalšího podmořského vybavení, včetně bezpilotního plavidla, které dokáže dopravit jaderný náklad do pobřežních oblastí či dokonce na letadlové lodě. Zasáhnout by mohli i podmořské internetové kabely.

Na snímke ruská jadrová ponorka K-266 Orel počas vojenskej prehliadky v rámci osláv štátneho sviatku Dňa námorníctva v ruskom Petrohrade 26. júla 2020.
Na snímke ruská jadrová ponorka K-266 Orel počas vojenskej prehliadky v rámci osláv štátneho sviatku Dňa námorníctva v ruskom Petrohrade 26. júla 2020. Zdroj: TASR/AP

Podle špionů je možné, že raketa Skyfall bude připravena k vypuštění již v roce 2025 a dokázala by cíl zasáhnout kdykoli a kdekoli. Ruský prezident Vladimir Putin ji označil za „radikální nový druh zbraně“, která má prý neomezený dosah a neomezené možnosti manévrování.

Domů
Sdílet
Diskuse