Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2020 13:19
Čas čtení 0:30
Tereza Šnajdrová

Vědci v Barmě našli obří a zároveň nejstarší sperma světa

NEWS
Uložit Uložené

Tým paleontologů objevil nejstarší zvířecí sperma světa. Bylo zamrzlé v korýši a mělo by být staré více než 100 milionů let.

Dosavadní rekord drželo zvířecí sperma, které bylo podle deníku The Royal Society nalezeno týmem odborníků vedených Wangem He z Čínské akademie věd v Nankingu. Staré bylo pouhých 17 milionů let. Nyní je tento rekord překonán paleontology z Barmy, jenž objevili nejen nejstarší dochované sperma, ale pravděpodobně také největší.

Doporučeno
VIDEO: Student si myslel, že mu zloděj ukradl telefon. Našel na něm opičí selfies VIDEO: Student si myslel, že mu zloděj ukradl telefon. Našel na něm opičí selfies 15. září 2020 19:01

Spermie byly nalezeny uvnitř lasturnatky, druhu korýšů, který je na planetě Zemi existuje již více než 500 milionů let a i nyní ho lze najít v mnoho oceánech po celém světě. Nález byl objeven v těle samičky, která musela být oplodněna krátce předtím, než byla uvězněna ve stromové pryskyřici.

Barmanský objev se může chlubit hned dvěma tituly, a to jak nejstarším dochovaným spermatem, tak také pravděpodobně tím nejdelším. Nález byl popsán jako obří, měřil až 4,6krát víc než tělo samečka lasturnatky a k jeho výrobě bylo zapotřebí opravdu hodně energie.

Domů
Sdílet
Diskuse