Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2020 17:55
Čas čtení 1:29
Daniel Kopejska

Aktualizace: Povinná registrace pro hosty nakonec nebude

ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Koronavirová opatření se zpřísňují, lidé by se v restauracích měli zapisovat jako v Německu nebo Anglii. To by mohlo napomoci trasování nákazy.

Aktualizace: Roman Prymula se později na Twitteru omluvil za svůj nepřesný výrok, napsal: „Povinná registrace v restauracích je jen jedno ze zvažovaných opatření, pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat. Navíc pokud bude dostatečný počet občanů používat eRoušku, tak je to úplně mimo hru.“ Tvrzení ministra zdravotnictví o registracích vyvrátil také Andrej Babiš: „Pan Prymula je nový. Dneska mluvil o formuláři v hospodách. To je nesmysl, žádný formulář nebude.“

Po vyhlášení nouzového stavu přichází další opatření, které se bude týkat restaurací a hospod. Postupně se nejdříve zkracovala otevírací doba do půlnoci a nyní platí do 22:00. Další omezení se týká počtu hostů, těch by nyní u stolu nemělo sedět více než šest. To začne platit od 5. října.

Jenže to pravděpodobně nestačí a ministr zdravotnictví Roman Prymula tak přišel s novinkou. Lidé by se měli při vstupu do restaurací zapisovat a sdělit své informace. Podobně je tomu tak třeba v Německu nebo ve Velké Británii, informuje iDnes.

Doporučeno
Potvrzeno. Od pondělí platí v Česku nouzový stav Potvrzeno. Od pondělí platí v Česku nouzový stav 30. září 2020 15:55

„Plánujeme opatření, že lidé, kteří půjdou do restaurace, se tam zapíší, podobně jako v Německu,“ řekl Prymula, když odpovídal na dotaz jednoho z poslanců

Již nyní zvažuje třetina menších a středních restauratérů ukončení činnosti. Po Praze vídáme více a více podniků s cedulí „zavíráme." Nesmyslné je podle Asociace hotelů a restaurací ČR omezení otevírací doby podniků. Ty musejí být zavřené od 22:00 do 6:00 s výjimkou výdejního okénka. Stejně tak je matoucí pravidlo lidí u stolu, protože jakkoliv velký stůl bude moci být obsazený pouze šesti hosty.

Kvůli stoupajícímu počtu nakažených v Česku začne od pondělí 5. října opět platit nouzový stav. Zatím víme, že sport bude bez diváků a nebudou muzikály a ani opery. „Nouzový stav skončí za měsíc a já věřím, že ho skutečně nebude nutné prodlužovat,“ uvedl Prymula.

Prymula také nově uvedl, že se chystá další kampaň k rozšíření povědomí o aplikaci eRouška, kterou zatím používá přes 550 000 lidí.

Zpět
Sdílet
Diskuse