Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2020 18:11
Čas čtení 0:42
Viktor Kniš

Velká studie Světové zdravotnické organizace ukázala, že lék Remdesivir nepomáhá pacientům překonat Covid-19

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Lék, který podávají dlouhodobě i českým pacientům v domnění, že má účinek i na délku hospitalizace, pravděpodobně nefunguje.

Světová zdravotnická organizace tvrdí, že podávání přípravku Remdesivir pacientům s Covid-19 nemá žádný vliv na to, jakou mají šanci na přežití, případně, jak dlouho budou hospitalizováni v případě lehčích průběhů. 

O studii informuje CNN, původně na ni upozornil deník Financial Times. Samotní američtí výrobci přípravku původně vyvíjeného jako antimalarikum tvrdí, že současné výsledky klinických testů nejsou v souladu s předchozími výsledky. 

V Česku byl Remdesivir podán prvnímu pacientovu už před několika měsíci a používán je do dnešního dne, mnozí lékaři přitom tvrdí, že měl na zdravotní stav pacientů i v kritických případech pozitivní účinek. Už před týdnem uzavřela Evropská komise dohodu s americkou farmaceutickou společností Gilead na koupi 500 tisíc dávek léku, který by následně měla distribuovat do zemí EU, včetně Česka.

Doporučeno
Kvůli demonstraci proti restrikcím musí policie povolat stovky lidí. Denně přitom přijdeme až o 300 příslušníků, varuje Švejdar Kvůli demonstraci proti restrikcím musí policie povolat stovky lidí. Denně přitom přijdeme až o 300 příslušníků, varuje Švejdar 17. října 2020 11:33

„Studie, které se uskuteční v 30 zemích, se zaměřovala na vliv léčby a dalších úmrtí pacientů, na nutnost zavedení plicní ventilace a na délku hospitalizace pacientů,“ uvedla WHO s tím, že na studii pracovala 6 měsíců a v úvahu vzala výsledky přibližně 11 tisíc pacientů. 

Kompletní výsledky budou autoři studie zveřejňovat ve specializovaném časopise, v současnosti je však zatím závěr výzkumu ve fázi revize před publikováním.

Domů
Sdílet
Diskuse