Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2020 16:19
Čas čtení 1:53
Vojtěch Vanda

Stavba Dukovan čeří vody. Opozice chce z tendru vyřadit Rusko a Čínu, prezidentův poradce se mezitím chystá do Moskvy

NEWS ČESKO ČÍNA
Uložit Uložené

Sněmovna ve čtvrtek diskutovala o stavbě elektrárny v Dukovanech. Údajně se s ní pojí rizika

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek jednala o zákonu o Dukovanech. Přes snahu opozice, která žádala o odklad z důvodu nedořešených bezpečnostních rizik spojených s tendrem, však prošel druhým čtením, a dokonce prošla i sedmidenní zkrácená lhůta pro třetí čtení. To by se mělo konat na začátku prosince.

Společně s vládním jednáním se z blíže neurčeného důvodu chystá prezidentův poradce Martin Nejedlý do Moskvy. Nejedlý vlastní diplomatický pas a opozice se bojí, že by mohl do Ruska mířit jednat právě kvůli dukovanskému tendru, který bude jedním z největších za poslední dobu. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček možná i kvůli tomu chystá jeho pas prozkoumat. Informují Seznam Zprávy.

Doporučeno
Seznam Zprávy: Konec Babiše? Zeman prý chystá úřednickou vládu Seznam Zprávy: Konec Babiše? Zeman prý chystá úřednickou vládu 13. listopadu 2020 13:18

Druhé čtení zákonu o Dukovanech je minulostí. Poslaneckou sněmovnou prošlo, načež třetí čtení se chystá už na začátku prosince. Proces se hýbe hladce i přes upozornění opozice na skutečnost, že nejsou zdaleka dořešena veškerá bezpečnostní rizika, která se s dostavbou elektrárny, a hlavně obrovským miliardovým tendrem, pojí. Především se opoziční poslanci snaží zabránit tomu, aby se mohly do tendru zapojit Rusko s Čínou

Ve stejnou dobu, kdy se o zákonu jedná, se chystá prezidentův poradce Martin Nejedlý, osoba s diplomatickým pasem, do Moskvy. Podle Deníku N se s ním má vypravit i hradní kancléř Vratislav Mynář. Spekuluje se, že je jeho cesta spojena právě s jednáním o stavbě elektrárny. Nejedlý to ale popírá.

K situaci se vyjádřil poslanec Pirátů Jan Lipavský. „Kancelář prezidenta republiky si na to pronajímá soukromé letadlo, což při existenci vládní letky považuji za plýtvání penězi daňových poplatníků. Je to plivnutí do jejich tváře i v téhle ekonomické situaci,“ uvedl, přičemž podle něj je cesta posvěcena ruskou vicepremiérkou.

Doporučeno
ODS vyšachovala Novotného, chce jen kandidáty s čistým rejstříkem ODS vyšachovala Novotného, chce jen kandidáty s čistým rejstříkem 26. listopadu 2020 11:33

Piráti vyzvali Petříčka, aby Nejedlému pas zabavil

Piráti tak podle Seznam Zpráv vyzvali ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka, aby Nejedlému pas zabavil. Podezřívavost opozice ještě přiživila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová na Twitteru. „Cesta pana Nejedlého a kancléře bez prověrky Mynáře do Ruska je nebezpečná,“ napsala. „Načasování nasvědčuje, že si jedou pro notičky,“ doplnila.

Ministr ale Seznam Zprávám na dotaz, jestli pas odebere, sdělil, že to nejde. O pas může Nejedlý přijít pouze v případě, pokud skončí ve funkci hradního poradce nebo pokud spáchá trestný čin. Ani jedno se ale nestalo.

Doporučeno
Blatný: Očkování bude v lednu, testy zdarma už v půlce prosince Blatný: Očkování bude v lednu, testy zdarma už v půlce prosince 25. listopadu 2020 11:27

Petříček proto čeká, že mu bude Hradem i Nejedlým oznámen důvod cesty. Zároveň doufá, že jeho diplomatický pas bude sloužit účelu spojeným s jeho výkonem funkce. Pas, o nějž si Nejedlý zažádal v roce 2013, ale i tak nechal přezkoumat. Možná i proto, jak píše sever Neovlivní.cz, že se špičky ČSSD snaží Nejedlého cestu překazit

„Na základě aktuální cesty pana poradce jsem nechal na Ministerstvu zahraničních věcí přezkoumat tuto sedm let starou žádost, podle příslušných vedoucích pracovníků se při jeho vydání postupovalo v souladu se všemi předpisy,“ uvedl Petříček.

Domů
Sdílet
Diskuse