Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. prosince 2020 20:18
Čas čtení 1:09
Dominik Vetrák

Ve hře Cyberpunk 2077 se nachází scéna, která u lidí může vyvolat epileptický záchvat. Nepředchází jí žádné varování

TECH
Uložit Uložené

Studio CD Projekt Red už vydalo stanovisko s omluvou.

Hra Cyberpunk 2077 od polského studia CD Projekt Red vychází už ve čtvrtek. Včera jsme dostali i doprovodný a opravdu skvělý launch trailer, který navnadí každého skeptika.

Kolem hry je však několik kontroverzí, ať už jde o špatný technický stav s množstvím bugů, transfóbní obsah nebo v neposlední řadě i nepříjemné scény s blikáním a světly, které u jedné recenzentky způsobily epileptický záchvat.

Doporučeno
Seznamte se, Totally Nothin Seznamte se, Totally Nothin 9. prosince 2020 13:47

Svůj zážitek popsala Liana Ruppert z Game Informeru. Má jít hlavně o jednu ze scén s postavou jménem Judy. Hráčova postava V od ní dostane headset, ve kterém vidí ostře blikající bílá a červená LED světla, což se náramně podobá zařízení, jaké používají neurologové k vyvolání epileptického záchvatu i ve skutečném životě (kvůli diagnostice onemocnění).

Potvrdil to i redaktor z Ars Technica, který netrpí epilepsií, ale scéna mu způsobila problémy. Zároveň potvrzuje, že hra na tyto scény neupozorní ani přímo ve hře a ani v menu. Blikající světla se nedají ani vypnout.

Samotné CDPR už vydalo stanovisko, ve kterém vyjadřuje omluvu a slibuje, že do hry přidají upozornění a když to bude možné, změní i scénu. V první řadě je ale otázkou, jak se vůbec taková scéna dostala do finální hry a jak prošla kontrolou u Microsoftu a Sony.

Redaktorka Liana Ruppert, která na problém upozornila jako první, dostala druhou ránu od lidí. Přišly její stovky zpráv o tom, jak ji podporují. Po jejich otevření ale našla videa, která mají vyvolat další epileptické záchvaty. Někteří lidé na internetu jsou bohužel už takoví.

Domů
Sdílet
Diskuse