Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. prosince 2020 6:33
Čas čtení 1:02
Miriam Rumanková

Tým dobrovolníků prolomil šifru jednoho z nejznámějších sériových vrahů historie. Zodiac zabil 37 lidí

NEWS
Uložit Uložené

Vzkaz nazvaný Šifra 340 byl doručen deníku San Francisco Chronicle v listopadu 1969.

Zodiac, nazývaný i Zvěrokruhový zabiják, poslal před 51 lety šifru americkému deníku San Francisco Chronicle. Sériový vrah ve vzkazech tvrdil, že zabil 37 lidí, ale policie ho spojuje jen s pěti úmrtími. Trojici nadšenců se podařilo rozluštit další vzkaz z jeho šifry. Nová zjištění potvrdil v pátek večer americký Federální úřad pro vyšetřování na svém twitterovém účtu. O celém případu informuje portál San Francisco Chornicle.

Doporučeno
Život Anny s hraniční poruchou osobnosti: Až 90 % hraničářů o sebevraždě buď přemýšlí, nebo se ji rozhodne provést (Rozhovor) Život Anny s hraniční poruchou osobnosti: Až 90 % hraničářů o sebevraždě buď přemýšlí, nebo se ji rozhodne provést (Rozhovor) 14. prosince 2020 9:54

V čele týmu, který prolomil vzkaz, stál australský matematik Sam Blake. Mezi dalšími členy byl skladník z Belgie Jarl Van Eykcke a americký webový designér David Oranchak. Poslední zmíněný člen pracoval na šifře již neuvěřitelných 14 let.

Domů
Sdílet
Diskuse