Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. února 2021 8:25
Čas čtení 5:25
Ondřej Jarůšek

Šéf Oktagonu MMA: Pokud se někdo může stát šampionem 3 divizí, je to Ivan Buchinger

Šéf Oktagonu MMA: Pokud se někdo může stát šampionem 3 divizí, je to Ivan Buchinger
Zdroj: Oktagon MMA
SPORT OKTAGON MMA ONDŘEJ NOVOTNÝ
Uložit Uložené

Již tuto sobotu se fanoušci bojových umění mohou těšit na speciální turnaj Oktagon Underground: Last Man Standing a při této příležitosti jsme si popovídali se spoluzakladatelem Oktagonu MMA Ondřejem Novotným.

Kdo se stane šampionem a za jediný večer si domů odnese 10 tisíc eur? Odpověď na tuto otázku se dozvíme už v sobotu, kdy proběhne další očekávaná akce z díly domácí organizace Oktagon MMA. Ta si totiž pro fanoušky přichystala volné pokračování loňského úspěšného projektu Oktagon Underground, nyní s podtitulem Last Man Standing. Příznivci bojových umění se tak mají opět nač těšit.

V osmičlenné pyramidě se o slávu, uznání a peníze pobijí bojovníci, kteří patří na špičku postojářské scény – mezi nimi například Vašek Sivák, Milan Páleš, Michael Krčmáč a další. Kromě těch však uvidíme i superfighty, o které se postarají legendární jména jako Tomáš Hron či Vladimír Moravčík, ale chybět nebudou ani mladí talentovaní bojovníci.

O tomto nabitém turnaji, a nejen o něm, jsme si popovídali s Ondřejem Novotným, spoluzakladatelem organizace Oktagon MMA. 

Informace o turnaji Oktagon Underground: Last Man Standing
Kdy: Sobota 27.2.2021 od 18:00
Kde: Živě na Oktagon.tv. Akce proběhne bez diváků v brněnské Zoner Boby Hall
Cena: 9,90 eur v předprodeji, 12,90 eur v den turnaje
Hlavní hvězdy: Vašek Sivák, Tomáš Hron, Vladimír Moravčík, Sebastián Fapšo a další.  
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

-

V tomto článku si přečteš:
  • Jak dlouho se pokračování projektu Oktagon Underground připravovalo
  • Jak moc je podle Ondřeje Novotného reálné, aby se Ivan Buchinger stal šampionem tří váhových kategorií
  • Jak to bude s Válkou youtuberů Explo vs. Vláďa
  • Jak může turnaj Oktagon Underground: Last Man Standing ovlivnit celou postojářskou scénu
  • Zda bude projekt Oktagon Underground pokračovat i v dalších letech

V sobotu nás čeká pokračování Undergroundu, tentokrát ve formě pyramidy, která bude v malých rukavicích a tím pádem to budou pro bojovníky ještě tvrdší podmínky než u běžných pyramid. Myslíte si, že uvidíme zápasy na celá tři kola, nebo očekáváte spíše rychlá ukončení?

Myslím si, že obojí. Nedá se to úplně říct. Uvidíme úplně všechno. Není to tak, že když jsou malé rukavice, tak že by automaticky byly všechny zápasy rychle ukončené, to určitě ne.

Podařilo se do pyramidy dostat všechny bojovníky, které jste chtěli? Jsou to podle Vás ti nejlepší představitelé postojářské scény v té dané váhové kategorii?

Řekl bych, že ano. Nejde vůbec rozporovat, že v rámci Česka a Slovenska to tak stoprocentně je. Česko-slovenská scéna je ohromně silná, takže v tomto ohledu určitě ano. Z Evropy to bylo těžší, ale i tak tam máme kluky, kteří dosahují maxima, takže si myslím, že to je napráskané odshora dolů.

Je fajn, že do toho můžeme nacpat peníze, které tady nemají obdoby, a dokonce nemají obdoby ani na evropské scéně, a můžeme udělat takovýto turnaj.

Doporučeno
Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? 18. února 2021 14:30
Ondřej Novotný, Oktagon
Zdroj: Oktagon MMA

Kdy se na pokračování projektu Oktagon Underground začalo pracovat? Jak dlouho se takový formát připravuje?

Za Palem (Nerudou, pozn. red.) jsem s tím přišel v listopadu, pokud se nepletu. Možná už v říjnu. Zhruba od té doby jsem střádal plány.

A co byl ten prvotní popud?

Dvě věci. Ta první je, že se znám s těmi bojovníky, kteří tam budou startovat, a hodně jsem se vídal s Tomášem Hronem, ke kterému jsem chodil trénovat, když máme turnaj v Brně, a bylo mi do jisté míry líto, že tito kluci nemůžou zápasit.

Kromě toho jsem začínal s thajským boxem, takže to beru jako splácení dluhu, protože dlouhé roky jsem se věnoval právě tomu a pak jsem přešel k MMA. A myslím si, že i oni si zaslouží, aby na ně pořádně posvítilo světlo, které teď Oktagon dokáže vyprodukovat.

Je fajn, že do toho můžeme nacpat peníze, které tady nemají obdoby, a dokonce nemají obdoby ani na evropské scéně, a můžeme udělat takovýto turnaj. Tak doufám, že z toho vytěží co nejvíc.  

Sami bojovníci říkají, že to je nejlepší karta, na které kdy startovali, což nám samozřejmě lichotí. Teď se ale taky musí ukázat, že se to dokáže zaplatit.

Pavol Neruda a Ondřej Novotný.
Pavol Neruda a Ondřej Novotný. Zdroj: OKTAGON MMA

Dá se očekávat, že v různých formách nebo pokračování budeme projekt Underground vídat i dalších letech?

Myslím si, že jo, pokud se to povede finančně. Vždycky to totiž musí dávat finančně smysl, takže právě proto jsme to teď udělali tak velké, že sami bojovníci říkají, že to je nejlepší karta, na které kdy startovali, což nám samozřejmě lichotí. Teď se ale taky musí ukázat, že se to dokáže zaplatit. Moje představa je, že by na to byl třikrát za rok prostor. 

Doporučeno
120kilové monstrum Brock Lesnar ovládl svět wrestlingu a stal se šampionem UFC. Prošel si i závislostí na alkoholu a vicodinu 120kilové monstrum Brock Lesnar ovládl svět wrestlingu a stal se šampionem UFC. Prošel si i závislostí na alkoholu a vicodinu 11. února 2021 9:53

Oktagon už odhalil kompletní fight kartu. Je tam nějaký zápas nebo konkrétní bojovník, na kterého se osobně nejvíc těšíte nebo jste na něj nejvíc zvědavý?

Já to takto nemívám. Výjimkou byl Zápas století (Vémola vs. Végh, pozn. red.), to je jasné. Ale jinak to nemívám, protože když ty zápasy skládám, tak se do každého příběhu ponořím a v každém z nich, včetně reserve fightů, vidím drama těch dvou bojovníků nebo bojovnic.

Extrémně se ale třeba těším na zápas Krištůfek vs. Mészáros, který vlastně nikdo nezmiňuje. Extrémně se těším na Krčmáře, o kterém se moc nemluví, protože mediální prostor pro sebe krade, a zcela správě, Vašek Sivák. Krčmář, kterého jsme měli ve Výzvě, je strašné zvíře.

Mám tam spoustu skrytých radostí, které třeba na první dobrou pro běžného fanouška nejsou vidět, ale já vím, že v nich je obrovský potenciál.

Ne každý skvělý postojář musí nutně utéct k MMA. Samozřejmě MMA je teď v brutálním popředí, ale myslím si, že je tam prostor pro oba sporty.

Ondřej Novotný
Zdroj: Oktagon MMA

Plánujete potom se šampionem pyramidy nebo případně i s dalšími účastníky spolupracovat dál do budoucna třeba i formou nabídky na MMA zápas?

Myslím, že ne všichni můžou dělat MMA. Za mě je to o tom, že postojářské disciplíny, především K1, thajský box nebo zápasy podle Oktagon Standup Rules, které jsme vymysleli, teď zažijí návrat. Bude to sledovaná věc a tento turnaj tomu na česko-slovenské scéně strašně pomůže.

Všichni promotéři, kteří se tomu doteď věnovali, budou rádi, že jsme to udělali, protože to vychová hvězdy, které pak budou startovat u nich na turnajích, budou se jim lépe prodávat dražší lístky a těm klukům se budou lépe shánět sponzoři.

Řekl bych, že třeba v horizontu tří let to bude celosvětový trend. Takže ne každý skvělý postojář musí nutně utéct k MMA. Samozřejmě MMA je teď v brutálním popředí, ale myslím si, že je tam prostor pro oba sporty. Jenom bych si představoval, že ta řekněme „Liga mistrů“ – Glory – bude trochu líp pracovat. Zatím si myslím, že je ten sport zaseklý na tom, že má dva představitele, ONE FC a Glory, ale fanouškům není úplně jasné, o co tam jde a není to tak dobře promované.  

Oktagon má teď pár týdnů nového šampiona v lehké váze (do 70 kg) Ivana Buchingera a ten se nedávno vyjádřil v tom smyslu, že by chtěl získat opasek i v pérové a welterové váze. Jak moc je to podle Vás reálné, že by měl tři opasky?

Není to malý úkol (smích). Jak říkali v Černých baronech: „Sláb jenom ten, kdo ztratil v sebe víru, a malý ten, kdo má jen malý cíl.“ Jestli je někdo, kdo může mít ambici to dokázat, tak je to bezpochyby Ivan. Je jasné, že v 66 (pérová váha, pozn. red.) se v tuto chvíli bavíme nechci říct o povinnosti, ale o nějaké relativně vysoké pravděpodobnosti. A v 77 (welterová kategorie, pozn. red.) by to asi měla být sakra velká stěna, kterou se bude Ivan snažit přeskočit.

Doporučeno
Ivan Buki Buchinger: Na zemi jsem zabiják (Videorozhovor) Ivan Buki Buchinger: Na zemi jsem zabiják (Videorozhovor) 5. února 2021 16:37
Ivan Buchinger
Zdroj: Oktagon MMA

Bude mít Oktagon v letošním roce šampiona v každé váhové kategorii?

Je to náš cíl. Věřím, že se to povede.

Jaký máte letos plán pro Vaška Mikuláška, kdy ho uvidíme znovu bojovat?

Už brzo. Dokonce bych řekl, že se to dozvíme už v sobotu.

Doporučeno
Z šikanované dívky se stala mistryně světa v kickboxu. Teď s bratrem proti šikaně bojuje (Rozhovor) Z šikanované dívky se stala mistryně světa v kickboxu. Teď s bratrem proti šikaně bojuje (Rozhovor) 20. prosince 2020 10:50

Na závěr bych se Vás chtěl zeptat také ještě na další projekt, a to je Válka youtuberů. Pavol Neruda nám v rozhovoru asi před měsícem říkal, že zápas plánujete na druhou polovinu roku. Je to už definitivní? Bude zápas i v případě, že by musel být bez diváků, nebo by se ještě odložil na lepší dobu?

To je hlavně na těch klucích. My jsme jim slíbili, že zažijí něco, co ještě nezažili. Opakovaně jsem s nimi o tom mluvil a pro ně ta katarze je nastoupit před plnou halou. Když se mě zeptáte, kdy bude plná hala, tak vám řeknu, že z koule věštit neumím. Samozřejmě bych rád, aby to bylo co nejdřív, ale víme, že tady dneska vidíme 15 tisíc nakažených, čeká nás skoro jistě tvrdý lockdown a těžko říct, co bude pak.

A jak oba kluci zvládají přípravu?

Nějakým způsobem je to asi taky poznamenává. Nejsou profesionální sportovci a připravovat se dva roky neměli v plánu, takže si myslím, že zvolnili tempo, ale díky tomu času navíc můžou být nakonec lepšími bojovníky.

Domů
Sdílet
Diskuse