Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2021 12:32
Čas čtení 0:51
Ondřej Jarůšek

Babiše bych nechal dovládnout i bez důvěry, reakce Ruska se mě dotkla, říká prezident

Babiše bych nechal dovládnout i bez důvěry, reakce Ruska se mě dotkla, říká prezident
Zdroj: TASR - Oliver Ondráš
NEWS ANDREJ BABIŠ MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Vyhoštění českých diplomatů bylo podle Zemana bezdůvodné.

Prezident Miloš Zeman dnes v rozhovoru pro televizi Prima uvedl, že vládu premiéra Andreje Babiš (ANO) by nechal dovládnout až do říjnových voleb i v případě vyslovení nedůvěry. „Pokud by vládě byla vyslovena nedůvěra, nechám tuto vládu dovládnout v demisi,“ uvedl.

Na rozpuštění dolní parlamentní komory je potřeba 120 hlasů a Zeman se dle svých slov nedomnívá, že se jich tolik podařilo najít. O opozičních politicích, kteří chtějí vládě nedůvěru vyslovit, řekl, že jsou to „naivové“. Jako prezident republiky ty totiž Sněmovnu nemusel rozpustit, ani kdyby se dostatek hlasů našlo.

„Nechme všechny politické strany, ať předloží své programy, a především nechme občany, ať sami rozhodnou,“ dodal Zeman.

Doporučeno
Projev prezidenta: Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti způsobili teroristický atentát Projev prezidenta: Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti způsobili teroristický atentát 25. dubna 2021 11:16

Prezident promluvil také o reakci Ruska, které vyhostilo 20 českých diplomatů poté, co Česko v souvislosti s kauzou Vrbětice vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády v Praze. Vyhoštění českých diplomatů z Moskvy podle Zemana bylo bezdůvodné. „Nebyl pro to důvod, ti lidé nic neudělali. Reakcí Ruska jsem se cítil dotčený, vede to pouze ke kanibalizaci ambasád,“ řekl pro Primu.

Prezident se k informacím ohledně výbuchů ve Vrběticích, kterých se měli dopustit ruští agenti, poprvé vyjádřil dnes dopoledne. V mimořádném projevu zdůraznil, že existují dvě verze toho, jak mohlo k explozím dojít. Jednou je prý neodborná manipulace s výbušným materiálem a tou druhou je akce cizí rozvědky. Uvedl, že si přeje, aby obě verze byly maximálně prošetřeny.

Domů
Sdílet
Diskuse