Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2021 11:22
Čas čtení 1:24
Tereza Šnajdrová

Blíží se návrat dětí do škol. Žáci se budou muset řídit těmito pravidly

Blíží se návrat dětí do škol. Žáci se budou muset řídit těmito pravidly
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ministerstvo školství připravuje plán, kterým se budou muset řídit všechny školy.

Pandemie koronaviru zkomplikovala život nám všem a určitě si vzpomeneš na loňské zmatky týkající se fungování škol. Ministerstvo školství se tentokrát chtělo připravit a na manuálu pro fungování škol, který bude platit od září, pracuje již nyní. Do lavic se budou moci vrátit i žáci, kteří odmítnou pravidelné testování, výuka pro ně nebude příjemná, informují Seznam Zprávy.

Doporučeno
Aplikace Tečka zmodrala. Aktualizace má zabránit zmatkům a ulehčit cestování Aplikace Tečka zmodrala. Aktualizace má zabránit zmatkům a ulehčit cestování 11. srpna 2021 10:07

Ministerstvo školství sice manuál ještě ladí, ale jedno je jisté již teď. Do školních lavic se budou moci vrátit i ti žáci, kteří odmítnou pravidelné testování. „Už v minulém roce jsme měli žáky, jejichž zákonní zástupci odmítli testování. Rádi bychom ale i tyto žáky do školy dostali za dodržení určitých pravidel,“ řekl Luboš Zajíc, prezident Asociace ředitelů základních škol.

Neotestované žáky však nečeká příjemná výuka, neboť budou muset nosit respirátor a v určitých situacích budou dokonce odděleni od testovaných spolužáků.

Ministerstvo zdravotnictví doporučí školám zajistit samostatnou místnost pro možnost občerstvení a vyhradit těmto dětem a žákům také vlastní sociální zařízení,“ okomentoval manuál ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva školství Ondřej Macura.

Pokud rodiče odmítnou pravidelné testování i povinné nošení respirátorů, tak nebude na výběr a takoví žáci se prezenční výuky nebudou moci účastnit

Doporučeno
Magdalena Davis ze Strany zelených: Jsem pro zavedení kvót pro ženy v politice. Šance na startu by ale měly být pro všechny stejné Magdalena Davis ze Strany zelených: Jsem pro zavedení kvót pro ženy v politice. Šance na startu by ale měly být pro všechny stejné 10. srpna 2021 13:06

Začátek školního roku ve znamení třech kol antigenního testování

Návrat žáků do školy bude podmíněn třemi koly antigenního testování a pokud to bude nutné, v pravidelném testování se bude pokračovat i v následujících měsících.

Děti se i nadále budou moci zdržovat v homogenních kolektivech a společných hodin se budou moci účastnit maximálně dvě spojené třídy, což může zkomplikovat výběr volitelných předmětů. „Na volitelné předměty se ale sdružují žáci ze všech tříd dohromady. Bez toho se takový seminář nedá dělat,“ obává se ředitel školy a místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt a k němu se přidává i celá řada dalších středních škol a gymnázií.

O respirátorech při pohybu dětí zatím není rozhodnuto 

Na jednom se však Ministerstvo zdravotnictví zatím nemůže shodnout, a tím je nošení respirátorů všech žáků při pohybu po škole a při stravování. „Bude nutné nastavit systém stravování tam, aby docházelo k minimálnímu kontaktu žáků. Za běžného provozu ve větších školách se to ale dost dobře nedá, protože by se místo oběda někomu servírovala večeře,“ doplnil Zajíc. 

Doporučeno
Babiš údajně hledá kompro na lídra Starostů. „Najděte něco na Rakušana,“ měl zadat svým lidem Babiš údajně hledá kompro na lídra Starostů. „Najděte něco na Rakušana,“ měl zadat svým lidem 11. srpna 2021 11:11
Domů
Sdílet
Diskuse