Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2021 14:43
Čas čtení 0:50
Vojtěch Vanda

Mexické hlavní město odstraní sochu Kryštofa Kolumba. Nahradí ji socha domorodé ženy

Mexické hlavní město odstraní sochu Kryštofa Kolumba. Nahradí ji socha domorodé ženy
Zdroj: Raymond Boyd/Getty Images
NEWS
Uložit Uložené

Socha janovského kolonizátora ve službách Španělska byla odinstalována již minulý rok kvůli opravám. Na místo se již ale nevrátí.

Hlavní město Mexika, Mexico City, nevrátí sochu janovského kolonizátora Kryštofa Kolumba na hlavní ulici Paseo de la Reforma. Místo něj bude na piedestalu stát skulptura domorodé ženy. V neděli, na Den domorodých žen, to ohlásila to starostka města Claudia Sheinbaum. Informuje CNN.

Doporučeno
Polsko musí zrušit své anti-LGBT+ zóny, jinak mu Evropská unie zastaví dotaci 150 milionů eur Polsko musí zrušit své anti-LGBT+ zóny, jinak mu Evropská unie zastaví dotaci 150 milionů eur 7. září 2021 7:17

Socha byla kvůli opravám demontována již v říjnu 2020. Od té doby se představitelé města rozhodovali, zda zvěčnění janovského kolonizátora, s jehož připlutím do Ameriky začala kolonizace kontinentu, vrátí kvůli krvavé historii zpět. Pro přemístění či uložení této sochy hrála pro i skutečnost, že tato bronzová památka bývala ničena; jako například během protestů v roce 1992, kdy se oslavovalo pětisté výročí příjezdu Kryštofa Kolumba.

Domů
Sdílet
Diskuse