Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2021 10:42
Čas čtení 1:14
Vojtěch Vanda

Ve Virginii odstraní sochu konfederačního generála Leeho. Učiní tak v rámci boje proti rasismu

Ve Virginii odstraní sochu konfederačního generála Leeho. Učiní tak v rámci boje proti rasismu
Zdroj: Zach Gibson/Getty Images
NEWS RASISMUS A PRÁVA MENŠIN
Uložit Uložené

Socha Roberta E. Leeho, generála konfederačních vojsk během občanské války v Americe, měla být demontována již několik dní po smrti George Floyda. Její odstraněné zdržely dva soudy.

Americké město Richmond přijde o bronzovou sochu konfederačního generála. Virginský guvernér Ralph Northam chtěl sochu odinstalovat již v červnu 2020 po smrti George Floyda, kvůli dvěma soudům se ale datum demontování odkládalo, až připadlo na středu tento týden. Přestože se očekává, že lidé budou proti této akci protestovat, neproběhne v tichosti. Úřady hodlají odstranění sochy živě streamovat. Informuje web Politico.

Doporučeno
Mexické hlavní město odstraní sochu Kryštofa Kolumba. Nahradí ji socha domorodé ženy Mexické hlavní město odstraní sochu Kryštofa Kolumba. Nahradí ji socha domorodé ženy 7. září 2021 14:43

Symbol rasové nerovnosti, kterým podle Američanů socha známého generála Americké občanské války je, bude odinstalován ze svého piedestalu na Monument Avenue s velkou pompou. Guvernér Northam se nechtěl vydat obvyklou cestou demontování v tichosti, kterou by zamezil případným protestům, ale akci chce vysílat živě. 

Domů
Sdílet
Diskuse