Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Úterý 26. 10. 2021 svátek má Erik

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Dnes populární články
Ve Švédsku zastřelili slavného rapera. Bylo mu pouhých 19 let Ve Švédsku zastřelili slavného rapera. Bylo mu pouhých 19 let
Ronnie Coleman: posilovna ho stála více než dům, v důsledku kulturistiky chodí o berlích Ronnie Coleman: posilovna ho stála více než dům, v důsledku…
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš v nich kousky od Burberry, Gucci kabelky nebo kašmírové svetry za pár korun Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš v nich kousky od…
Divoká soulož a ukájení bez studu před plnou ložnicí soutěžících. Latinskoamerické Too Hot to Handle ztrácí všechny zábrany Divoká soulož a ukájení bez studu před plnou ložnicí…
Čekala na Lamborghini, přišla pro ni kriminálka: Ať mi alespoň follow dají, křičela Plačková, když ji brali v poutech Čekala na Lamborghini, přišla pro ni kriminálka: Ať mi alespoň…
Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, jejichž předčasné ukončení bolí nejvíce Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, jejichž…
Zdraví - Strava

Měl jsem pacienta, který roky jedl jen dvě potraviny, říká uznávaný gastroenterolog Ladislav Kužela

„Na střevní mikrobiom je třeba pohlížet jako na vaše vlastní zvířátko, které se vám odmění, pokud se o něj dobře staráte. Někteří ho i proto nazývají ‚můj vnitřní tamagoči‘. Třeba k němu přistupovat tak, jak přistupujeme k našim domácím mazlíčkům,“ říká

Ema Stanovská
24. září 2021, 14:30 Čas čtení: 9:06
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Měl jsem pacienta, který roky jedl jen dvě potraviny, říká uznávaný gastroenterolog Ladislav Kužela
Zdroj: Refresher/Juraj Figura
Zdraví - Strava
1
Ema Stanovská
24. září 2021, 14:30
Čas čtení: 9:06

Měl jsem pacienta, který roky jedl jen dvě potraviny, říká uznávaný gastroenterolog Ladislav Kužela

„Na střevní mikrobiom je třeba pohlížet jako na vaše vlastní zvířátko, které se vám odmění, pokud se o něj dobře staráte. Někteří ho i proto nazývají ‚můj vnitřní tamagoči‘. Třeba k němu přistupovat tak, jak přistupujeme k našim domácím mazlíčkům,“ říká

Ema Stanovská
24. září 2021, 14:30
Čas čtení: 9:06
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Měl jsem pacienta, který roky jedl jen dvě potraviny, říká uznávaný gastroenterolog Ladislav Kužela
Zdroj: Refresher/Juraj Figura

Docent MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH, je uznávaný gastroenterolog, autor mnoha odborných publikací, vysokoškolský pedagog a bývalý hlavní odborník Ministerstva zdravotnictví SR pro gastroenterologii. Dlouhá léta působil také jako ředitel největší dětské nemocnice ve střední Evropě. V rozhovoru jsme si s ním povídali převážně o střevním mikrobiomu a funkčních onemocněních trávicího traktu.

 

V tomto článku si přečteš:
  • Jak dokáží střevní mikroby změnit naše chuťové buňky.
  • Jakým způsobem ovlivňují střeva naši psychiku (a naopak).
  • Jak vzniká syndrom dráždivého střeva a jak se léčí.
  • Kolik gramů steaku můžeš za týden sníst.
  • Zda je v pořádku nechat děti jíst písek a hrabat se v hlíně.
  • Zda se můžeme nakazit ze syrového masa.
  • Jak naši mikroflóru ovlivňují redukční diety či hubnutí.

 

Co jste měl dnes k obědu?

Měl jsem veganské jídlo z čočky, z dýně a fermentované zeleniny. Chuťově to bylo famózní. Více by vám však k tomu uměla říct moje manželka, která ho vařila, já jsem si ho jen ohřál. (smích)


Co by na toto jídlo řekl váš mikrobiom?

Byl by velmi spokojen. Musím se přiznat, že ještě před pár lety jsem byl čistý masožravec, neuměl jsem si představit den bez masa. Můj mikrobiom z toho nebyl úplně nadšený a „odvděčil“ se mi za to chorobami. Dnes tvoří 95 % mé stravy rostliny a musím zaklepat – zlepšil se mi celkový zdravotní stav i výkonnost.


Změnily se i moje chuťové buňky. Když totiž tělo začnete krmit jinou stravou, vaše střevní mikroby doslova změní vaše chutě. Já to pociťuji extrémně. Když vidím steak, už to se mnou nic nedělá, ale nad pestrou „duhou“ na talíři se mi vždy sbíhají sliny.

 

Zdroj: Refresher/Juraj Figura


To znamená, že když budu dlouhodobě zdravě jíst, začnu mít na zdravou stravu i stále větší chuť?

Ano. V medicíně jsou na to dva různé pohledy. Jeden říká, že je to tím, že naše chuťové buňky se obměňují každých deset dní, a své teorie zakládá na genetice. To znamená, že pokud nám začne chutnat něco, co jsme dosud nevyhledávali, zřejmě máme tuto novou „chuť“ vrozenou.

 

Z červeného masa můžeme sníst maximálně 100 gramů za jeden týden a zpracované masné výrobky bychom neměli jíst vůbec.


Stále však přibývá více a více důkazů, že je to záležitost mikrobiomu. Jinými slovy, každý z našich mikrobiomů má, podobně jako lidé, jiné stravovací preference. Ty dobré se živí rostlinami – ovocem, zeleninou, luštěninami, ořechy, semínky. A každému mikrobiomu chutná jiná rostlina. Proto bychom na talíři měli mít co nejvíce různých druhů rostlinné vlákniny. Dokonce se ukázalo, že každá barva symbolizuje jiný druh vlákniny, proto se říká, že na talíři bychom měli mít „duhu“.


Co naopak naše „dobré mikroby“ nemají rádi? Co taková pizza či burgery?

Zde ani nejde o to, co nemají rády. Jedinou stravou, kterou umí mikroby zpracovat a zužitkovat, jsou fytochemikálie a vláknina v rostlinách. Ostatní potraviny se zpracovávají jinak. Pokud sníme junk food, naše tenké střevo ho ani nestihne vstřebat a neživíme ním dobré, ale špatné mikroby, které mohou začít vylučovat zánětlivé látky. Ty vedou například ke vzniku srdečně-cévních onemocnění či nádorů.

 

Zdroj: Refresher/Juraj Figura


Vědecké studie říkají, že to nejhorší, co můžete udělat nejen pro své trávení, ale i celkové zdraví, je příjem procesovaných potravin a červeného masa. Nejprestižnější medicínský časopis Lancet si nedávno svolal odborníky z různých oblastí, kteří se jednoznačně vyjádřili, že dvě třetiny našeho talíře by měly být tvořeny rostlinnou stravou. Z červeného masa můžeme podle nich sníst maximálně 100 gramů za jeden týden a zpracované masné výrobky bychom neměli jíst vůbec.


To zní poměrně přísně.

Vezměte si například polotovary. Není normální, aby nějaká potravina mohla stát dva roky na poličce. Jejich problémem je, že jsou plné aditiv a konzervantů, které ani zdaleka neprocházejí stejnou kontrolou, jako například léky. I jejich vinou náš mikrobiom umírá, a tak se špatné mikroby mohou rozrůstat. Už nyní máme o 30 % méně dobrých mikrobů, než měli naši prapředkové.

 

Vědci v současnosti izolují ze stolic členů primitivních kmenů mikroby, které my už nemáme, a hledají způsob, jakým bychom je mohli znovu získat.

 

Vidět to je i na kmenech, které dodnes žijí primitivním způsobem života a mají zdravější mikrobiom jako my. Vědci v současnosti izolují z jejich stolic kmeny, které my už nemáme, a hledají způsob, jakým bychom je mohli znovu získat.


Před 30 lety nebylo ani tolik zánětlivých onemocnění – Crohnova choroba, celiakie, různé intolerance. Nikdo ani netušil, že existuje něco jako histaminová intolerance. To však souvisí s celkovou životosprávou, nejen se stravou. Žijeme déle, ale méně kvalitně.


S jakými problémy se na vás lidé nejčastěji obracejí?

Převažují funkční onemocnění trávicího traktu. To znamená, že pacient má všechna vyšetření v pořádku, ale trápí ho reálné potíže: bolestivé nadýmání, chronické průjmy či zácpy. Drtivá většina těchto poruch jde ruku v ruce s dysbiózou – nedobrou skladbou mikrobů ve střevech.

Ve střevě máme asi 39 trilionů mikrobů, pod nimi je vrstva hlenu, za kterou jsou těsně uspořádány střevní buňky, které chrání imunitní systém, aby nemusel neustále bojovat s cizorodými látkami (70 % imunitního systému máme ve střevech).

 

Zdroj: Refresher/Juraj Figura


Když převládnou špatné mikroby, jako první se spotřebuje hlenová vrstva a na bílkoviny, které spojují střevní buňky, začnou působit zánětlivě. Střevo je tedy obnažené a vzniká tzv. leaky gut, tedy syndrom zvýšené střevní propustnosti. Následně se zaktivuje imunitní systém a vznikne chronický zánět, později intolerance a nakonec autoimunitní onemocnění.


Co kromě špatné stravy může způsobovat tento syndrom?

Kromě našeho mozku existuje i druhý mozek, který máme ve střevech. Už Hippokrates říkal, že všechny nemoci začínají ve střevech. Máme tam stejnou spleť nervových vláken a zakončení jako v mozku. A tyto dva systémy neustále komunikují.

 

Pacienti, kteří trpí chronickým stresem, mají změněný mikrobiom, převažují u nich špatné mikroby.

 

Pokud se jedna složka vychýlí, pokud převáží špatné mikroby, posune se práh v hybnosti nebo citlivosti. Pokud takovému pacientovi nafouknete balónkem střevo, pocítí to mnohem dříve než zdravý člověk. Mohou ho trápit chronické průjmy či naopak časté zácpy. Jednou z nejvýznamnějších složek, které dokáží trvale poškodit mikrobiom, je i chronický stres. Ukázalo se, že pacienti, kteří jím trpí, mají zcela změněn mikrobiom, převažují u nich špatné mikroby. Negativní roli hraje i nadužívání antibiotik či různých léků.

 

Zdroj: Refresher/Juraj Figura


Když lékař řekne pacientovi diagnózu, že má funkční onemocnění trávicího traktu, respektive syndrom dráždivého tračníku, ale zároveň mu nic nenašel, pacient mu někdy neuvěří a jde k druhému, třetímu, desátému. V Americe to nazývají „doctor shopping“. Já jim rozumím, hlava to umí velmi těžko zpracovat. Mnozí lékaři se stále rozcházejí, dodnes neexistuje vyšetření, které by tuto diagnózu na 100 % potvrdilo. Diagnóza funkčních poruch je totiž opravdu jen o příznacích.

 

Článek pro předplatitele REFRESHER+
PŘIDEJ SE K PŘEDPLATITELŮMUŽ MÁM PŘEDPLATNÉ: PŘIHLÁSIT SE
nebo Odemkni 1 článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103520 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jakou roli hraje při trávicích problémech psycholog a psychiatr.
  • Jakým způsobem mohou střeva ovlivňovat naši psychiku.
  • Co pomáhá pacientům s funkčním onemocněním trávicího traktu.
  • Jak vzniká syndrom dráždivého střeva a jak se diagnostikuje.
  • Zda jsou zdravější děti, které „jedí písek“, nebo ty, které vyrůstají ve sterilním prostředí.
  • Zda je pro náš mikrobiom nebezpečnější hubnutí nebo přibírání.
  • Proč je domácí zvíře prospěšné pro náš mikrobiom.

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: Refresher/Juraj Figura
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu zdraví
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Dnes populární články
Ve Švédsku zastřelili slavného rapera. Bylo mu pouhých 19 let Ve Švédsku zastřelili slavného rapera. Bylo mu pouhých 19 let
Ronnie Coleman: posilovna ho stála více než dům, v důsledku kulturistiky chodí o berlích Ronnie Coleman: posilovna ho stála více než dům, v důsledku…
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš v nich kousky od Burberry, Gucci kabelky nebo kašmírové svetry za pár korun Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš v nich kousky od…
Divoká soulož a ukájení bez studu před plnou ložnicí soutěžících. Latinskoamerické Too Hot to Handle ztrácí všechny zábrany Divoká soulož a ukájení bez studu před plnou ložnicí soutěžících.…
Čekala na Lamborghini, přišla pro ni kriminálka: Ať mi alespoň follow dají, křičela Plačková, když ji brali v poutech Čekala na Lamborghini, přišla pro ni kriminálka: Ať mi alespoň follow…
Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, jejichž předčasné ukončení bolí nejvíce Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, jejichž…
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.
Zavřít