Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2021 7:33
Čas čtení 0:46
Tímea Krauszová

Vědci vytvořili nejbělejší bílou barvu na světě. Je tak účinná, že dokáže nahradit klimatizaci

NEWS
Uložit Uložené

Dostala se i do Guinessovy knihy rekordů.

Nejbělejší barva na světě vznikla v laboratoři Purdueovy univerzity v americkém státě Indiana. Dostala se i do Guinessovy knihy rekordů

Je tak bílá, že podle vědců by mohla zredukovat nebo i zcela eliminovat potřebu využívat klimatizaci. Vědci na ní pracovali s cílem pomoci lidstvu vyrovnat se s globálním oteplováním, informují Yahoo News.

biela farba
Zdroj: Purdue University photo/John Underwood

Odráží sluneční paprsky

Nosnou myšlenkou bylo odrazit světlo od budovy. „Když jsme tento projekt odstartovali před asi sedmi lety, mysleli jsme na úsporu energií a boj s klimatickými změnami,“ řekl v oficiálním stanovisku univerzity profesor mechanického inženýrství Xiulin Ruan.

Barva dokáže podle vědců odrazit 98,1 % slunečního záření a zároveň vylučovat infračervené záření. Protože barva vylučuje více tepla, než kolik načerpá ze Slunce, výsledným efektem je ochlazení povrchu, na kterém je natřena. Pomáhá tedy udržovat budovu chladnou i během horkých dnů.

Samozřejmě nejde o převratnou novinku, bílé omítky jsou napříč tropickými oblastmi běžné, ale nová barva se vyznačuje vhodnějšími vlastnostmi, které jsou podle vědců efektivnější.

Podle profesora Ruana je dokonce barva efektivnější, než většina běžných klimatizací, které se nacházejí v domácnostech. Běžné bílé barvy se obvykle pod slunečními paprsky ohřejí, ty speciální odrazí 80-90 % záření. Ale dosud žádná nedokázala aktivně ochlazovat povrchy.

Domů
Sdílet
Diskuse