Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. října 2021 8:33
Čas čtení 1:06
Vojtěch Vanda

KORONAVIRUS: V Česku přibylo 6274 nově nakažených. Nové predikce počítají tento týden až se 7000 nakaženými denně

KORONAVIRUS: V Česku přibylo 6274 nově nakažených. Nové predikce počítají tento týden až se 7000 nakaženými denně
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Vývoj epidemie zaznamenal další skok.

Vývoj epidemické situace prozatím naplňuje krizové scénáře. Během úterý bylo zaznamenáno 6274 nových nakažených osob koronavirem. Tento bleskový nárůst počtu nemocných akorát potvrzuje predikci Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS), který počítal až se 7 tisíci nakaženými denně. Dle dat instituce je 72 procent z nově nakažených neočkovaných. Reprodukční číslo je momentálně na hodnotě 1,6.

Doporučeno
Třetí dávka očkování už i od Moderny. Vedlejší účinky jsou vzácné Třetí dávka očkování už i od Moderny. Vedlejší účinky jsou vzácné 26. října 2021 17:08

V pondělí bylo zaznamenáno 4262 nových nemocných, což značí, že v úterý bylo prokázáno o 2000 nakažených více. Podobně velký skok se odehrál naposledy v březnu tohoto roku, kdy země bojovala s poslední velkou vlnou nemoci, tehdy se ale počítali noví nakažení až v desetitisících. 

Incidence je momentálně 246 (o 29 více než v úterý) na 100 tisíc obyvatel za 7 dní a 363 (o 45 více než v úterý) za 14 dní. Počet hospitalizovaných osob v nemocnicích je nyní 1146. Jak v úterý uvedl ředitel ÚZISu Ladislav Dušek na tiskové konferenci, epidemie se vyvíjí podle krizového scénáře vypracovaného v srpnu, jenž počítal s tím, že česká populace nebude úplně proočkována. 

Nelichotivé vedení v nejvyšším přírůstku nakažených má nyní Českobudějovicko s incidencí 505,59 osob za týden, hned za ním je Prostějovsko s 482 osobami a až třetí je Ostrava-město se 461 osobami. Incidence nad 400 nakažených osob na 100 tisíc obyvatel za týden je hlášena i na Prachaticku a v okrese Brno-venkov. 

Nadále platí, že české nemocnice disponují dostatkem lůžek, avšak se vzrůstajícím počtem hospitalizovaných se rezervy logicky tenčí. Z kumulativního přehledu vyplývá, že každý kraj má dva typy lůžek na čtvrtinové kapacitě. 

Od začátku týdne v souvislosti s koronavirem zemřely desítky lidí. V posledních týdnech začal počet obětí opět stoupat. Dohromady v Česku kvůli pandemii zemřelo již 30 667 lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse