Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. listopadu 2021 9:17
Čas čtení 0:57
Adam Novosad

Topmodelka tmavé pleti si stěžuje, že si na přehlídce musela sama udělat make-up i umýt vlasy. Poukazuje na dvojí standard

Topmodelka tmavé pleti si stěžuje, že si na přehlídce musela sama udělat make-up i umýt vlasy. Poukazuje na dvojí standard
Zdroj: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for TVF for DVF
NEWS RASISMUS A PRÁVA MENŠIN
Uložit Uložené

Video modelky na TikToku a Twitteru nasbíralo více než 3 miliony zhlédnutí.

Svět modelingu není ani v roce 2021 dostatečně připraven na topmodelky tmavé pleti. Na svých sociálních sítích na tento problém upozornila známá afroamerická modelka Leomie Anderson.

Video, které zachycuje její zážitek z vystoupení na módní show Christiana Cowana na newyorském Fashion Weeku, za pár dní nasbíralo více než tři miliony zhlédnutí.

„Být černou modelkou je dělat práci jiných lidí a nedostat za ni zaplaceno,“ konstatovala Anderson v příspěvku s videem. Modelka si ve videu postěžovala, že tým make-upových umělců neměl dostatečné vybavení, které by se hodilo na tmavší pleť, a tak jí na tvář nanesli nesprávný odstín krycího make-upu.

Nakonec se rozhodla zakročit a sama si make-up předělala pár minut předtím, než se vydala na molo, protože se cítila znechucená.

Stylista jí mezitím řekl, ať si sama umyje vlasy, zatímco ostatním modelkám vlasy myli asistenti. Nakonec se jejího účesu chopili tři stylisté krátce před jejím odchodem na molo, aby jí vlasy vysušili a upravili. Skoro každý krok jejího zkrášlování probíhal na poslední chvíli a chaoticky, což Anderson odradilo a přála si, aby mohla odejít domů.

Doporučeno
Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká 7. dubna 2024 13:30

Video končí myšlenkou, že světové módní značky by měly předem myslet na modelky tmavé pleti, které mají vlastní potřeby, přičemž přípravky pasující na bledou pokožku či vlasy často nefungují u každého stejně.

Domů
Sdílet
Diskuse