Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. listopadu 2021 8:18
Čas čtení 0:46
Adam Novosad

Rusko před koncem ledna začne s útokem na Ukrajinu, tvrdí šéf ukrajinské zpravodajské služby

Rusko před koncem ledna začne s útokem na Ukrajinu, tvrdí šéf ukrajinské zpravodajské služby
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Rusko podle Kirilla Budanova shromažďuje vojenské síly na hranicích s Ukrajinou.

Rusko se údajně na přelomu ledna a února chystá vojensky zaútočit na Ukrajinu. Takový předpoklad vyslovil v rozhovoru pro magazín Military Times šéf ukrajinské státní zpravodajské služby generál Kirill Budanov, podle něhož Rusko dosud v blízkosti hranic shromáždilo téměř 100 tisíc vojáků připravených vtrhnout na Ukrajinu po sérii psychologických aktů hybridní války.

Budanov očekává útok nejpozději začátkem února. Rusko je podle něj připraveno zaútočit ze vzduchu pomocí výsadků, které údajně dokáží v jednu chvíli dopravit za hranice přes tři tisíce vojáků.

Doporučeno
Unavená Národní třída. Takto vypadaly oslavy výročí sametové revoluce v Praze (Reportáž) Unavená Národní třída. Takto vypadaly oslavy výročí sametové revoluce v Praze (Reportáž) 17. listopadu 2021 22:30
Putin
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Útoky by podle něj měly probíhat přes východní hranici okupovanou proruskými separatisty, ale také přes Oděsu a Mariupol. Pár ruských jednotek by prý na Ukrajinu mělo přejít z Běloruska. Budanov v rozhovoru prohlásil, že chystaný ruský útok bude intenzivnější než dosavadní útoky od roku 2014, kdy konflikt vypukl.

Podle generála Rusy neodradí ani nepříznivé lednové počasí, protože Rusové ani Ukrajinci nepatří mezi národnosti, kterým by vadil boj v tuhé zimě.

„Chtějí podnítit nepokoje pomocí protestů a shromáždění, které ukáží, že lidé jsou proti vládě,“ vysvětlil Budanov ruskou taktiku. Takových psychologických akcí hybridní války prý Rusko chystá několik před zahájením útoku a konflikt na hranicích Běloruska s Polskem či Litvou je prý součástí celého plánu.

Domů
Sdílet
Diskuse