Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2021 11:39
Čas čtení 1:18
Ilona Hobzová

Zemřel Miroslav Zikmund. Slavnému českému cestovateli bylo 102 let

Zemřel Miroslav Zikmund. Slavnému českému cestovateli bylo 102 let
Zdroj: Wikimedia/Petr Horký/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Radiožurnálu to potvrdila jeho rodina.

Ve věku 102 let zemřel slavný český cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund. Proslavil se zejména cestami po světě, které absolvoval s Jiřím Hanzelkou. Radiožurnálu to potvrdila Zikmundova rodina. 

Miroslav Zikmund se narodil 14. února 1919 v Plzni. Vystudoval vysokou školu obchodní, kde se také seznámil s Jiřím Hanzelkou. Na první společnou cestu do Afriky se vydali v roce 1947 v Tatře 87.

„Z pražských ulic dojeli do marocké Casablanky, přes Egypt a Súdán poté až do Etiopie. Autem jako první na světě pokořili Núbijskou poušť. Po překonání Afriky se přesunuli do Jižní Ameriky, kde se z Argentiny dopravili do Mexika,“ píše Radiožurnál. Z této cesty bylo československým rozhlasem odvysíláno více jak 700 reportáží. Hanzelka i Zikmund s sebou přivezli velké množství fotografií a filmového materiálu. V roce 1951 se Zikmund stal novinářem a spisovatelem z povolání.

Druhá výprava slavné dvojice se uskutečnila v letech 1959 - 1964. Tentokrát cestovali po Asii a Oceánii. V roce 1968 se Zikmund postavil na stranu reformních komunistů. O rok později mu byla zakázána veškerá publikační činnost a účast na veřejném životě. Po dobu tohoto zákazu se věnoval genealogii a pořádání obsáhlého archivu H + Z.

Po revoluci počátkem devadesátých let projel Miroslav Zikmund Austrálii, kam za normalizace nemohl. Podíval se znovu také do Egypta, Izraele, Maroka nebo Asie. Jiří Hanzelka na cestě kvůli zdravotnímu stavu chyběl. 

Společně s Jiřím Hanzelkou napsali řadu knih, týkajících se převážně jejich cest. Jejich cestopisy vyšly v milionových nákladech v několika desítkách jazyků. Mezi nejznámější patří Afrika snů a skutečnosti (1952), Mezi dvěma oceány (1959) nebo Tisíc a dvě noci (1967). Sám je autorem knih Modrý mauritius...a přece Austrálie! (1999) a Sloni žijí do sta let (ve spolupráci s P. Horkým a M. Náplavou, 2002).

V roce 1999 dostal od Václava Havla Medaili Za zásluhy II. stupně, od Miloše Zemana v roce 2014 Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy.

V roce 2014 vznikl životopisný film Století Miroslava Zikmunda, osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět.

Domů
Sdílet
Diskuse