Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2021 18:41
Čas čtení 1:13
Vojtěch Vanda

VIDEO: Pašerák migrujících osob ujížděl policistům na Břeclavsku s devíti lidmi v autě. Policie jich zadržela celkem padesát

VIDEO: Pašerák migrujících osob ujížděl policistům na Břeclavsku s devíti lidmi v autě. Policie jich zadržela celkem padesát
Zdroj: Policie ČR
ZAJÍMAVOSTI POLICIE ČR
Uložit Uložené

Řidič neuposlechl výzev policistů k zastavení a dal se na útěk. V autě měl totiž devět osob, které se údajně chtěly dostat do západní Evropy.

Divokou směnu měli v pátek břeclavští policisté. Zúčastnili se totiž honičky s dvaadvacetiletým moldavským pašerákem lidí, jenž nedbal pokynů k zastavení. Hlídkám se jej podařilo zadržet až koordinovaným manévrem dvou vozidel, avšak řidič zastavil svou akci až poté, co na něj byl namířeny pistole policistů. V autě měl namačkaných devět osob. Muži zákona ten den zastavili ještě další tři vozidla se 44 lidmi. 

Doporučeno
19letý opilý mladík ujížděl v Praze policii. Noční honička skončila nárazem do svodidel 19letý opilý mladík ujížděl v Praze policii. Noční honička skončila nárazem do svodidel 24. listopadu 2021 14:07

 

Všechno začalo rutinní kontrolou automobilu s maďarskou registrační značkou na dálnici D2 poblíž Břeclavi. Místo toho, aby byl jeho řidič legitimován, nezastavil a dal se na útěk. „Dvaadvacetiletý moldavský šofér reagoval na pokyn hlídky k zastavení sešlápnutím plynu a začal ujíždět. Sjel z dálnice do Velkých Bílovic, pak zamířil do Podivína. V obci se snažil policistům ztratit v tamních úzkých uličkách,“ popisoval cestu auta mluvčí policie Bohumil Malášek.

Řidič se rozhodl, že pojede směrem do Lednice, kam se ale nedostal. Policisté, pomocí manévru dvou služebních aut, dokázali cizince zastavit. „Ani potom se (ale) nechtěl vzdát. Hlídky k jeho zadržení a uklidnění použily hrozbu namířenou střelnou zbraní a donucovací prostředky,“ dodal Malášek s tím, že když hlídky zjistily, kdo se skrývá v autě, pochopili řidičovo chování.

Ve vozidle se nacházelo devět migrujících osob, které měly podle jejich sdělení namířeno do západní Evropy. Tam se ale nedostanou. Místo toho s nimi bylo zahájeno správní řízení za účelem vydání správního vyhoštění. Řidič je ale v o poznání horší situaci, jelikož se bude zpovídat z organizování a umožnění překročení státní hranice a z útoku na úřední osobu.

Čtyři auta a padesátka zadržených

To nebylo ale poslední páteční setkání policistů s převaděči. Přes Jihomoravský kraj se totiž z chtěli odpoledne přepravit další osoby za pomocí pašeráků. Muži zákona zastavili tři vozidla.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

„Následně zajistili dalších 44 migrantů převážně ze Sýrie, z toho tři děti. Všichni tři řidiči byli zadrženi a probíhají s nimi procesní úkony,“ dodal mluvčí Pavel Šváb.

Domů
Sdílet
Diskuse