Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. ledna 2022 8:50
Čas čtení 0:48
Ivan Koribanič

Brouk Anophthalmus hitleri kvůli zájmu neonacistů téměř vyhynul. Australští botanici nechtějí, aby nové druhy nesly lidská jména

Brouk Anophthalmus hitleri kvůli zájmu neonacistů téměř vyhynul. Australští botanici nechtějí, aby nové druhy nesly lidská jména
Zdroj: TASR/Roman Hanc
ZAJÍMAVOSTI ADOLF HITLER
Uložit Uložené

Jedná se o slovinský druh brouka s názvem Anophthalmus hitleri. Vědci ho pojmenovali po diktátorovi Adolfu Hitlerovi.

Měly by nově objevené druhy rostlin nebo zvířat nést jména po lidech, kteří v minulosti páchali zlo? Nad touto otázkou se zamýšlí portál Independent.

Botanici, kteří rozhodují o nových názvech v rámci Austrálie, jsou jednoznačně proti. Taxonomové, jak zní označení lidí, kteří se profesně věnují kategorizaci nových druhů, apelují na své kolegy z celého světa, aby tak nečinili. Zároveň žádají změnu pravidel.

Hitler
Zdroj: Medium.com

Australští botanici zároveň uvádějí jako příklad slovinského brouka s názvem Anophthalmus hitleri. Je pojmenován po nacistickém diktátorovi Adolfu Hitlerovi. Broukovi ale hrozí vyhynutí. Je o něj totiž obrovský zájem ze strany neonacistů. Ti ho vyhledávají jako vzpomínku na Adolfa Hitlera.

„Cena tohoto brouka se za poslední tři roky zdvojnásobila. Zejména na trzích ve Frankfurtu a v Paříži. Tam je o tento hmyz velký zájem. Ne však všichni jsou sympatizanti nacistů. Někteří jen chtějí vydělat na prodeji nacistickým sběratelům,“ řekl ředitel oddělení entomologie akademie věd v Lublani Bozo Drovenik pro portál Medium.

Doporučeno
Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala 14. října 2023 15:00

Hitleri dorůstá délky přibližně 0,5 centimetru. Žije jen v několika jeskyních kolem slovinského města Celje. Anophthalmus znamená v překladu „bezoký“. Poté, co ho v roce 1933 objevil slovinský sběratel Vladimir Kodrič, odeslal tento exemplář německému vědci. Ten sympatizoval s nacismem, což mělo za následek, že brouk je pojmenován po Hitlerovi.

Domů
Sdílet
Diskuse