Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2022 14:42
Čas čtení 0:33
Jakub Paulík TASR

Ukrajinu masivně napadli hackeři. Lidé se prý mají „bát a očekávat to nejhorší“

Ukrajinu masivně napadli hackeři. Lidé se prý mají „bát a očekávat to nejhorší“
Zdroj: Pixabay/B_A/na voľné použitie (ilustračná fotografia)
NEWS UKRAJINA
Uložit Uložené

EU vyzvala členské vlády, aby při pomoci Ukrajině spolupracovaly.

V noci na pátek Ukrajina čelila obrovskému kybernetickému útoku na weby vládních institucí. Mluvčí resortu diplomacie nechce zatím z útoku nikoho obviňovat, ale tvrdí, že podobné zásahy v minulosti přišly z Ruska.

Na napadené servery hackeři vložili výhrůžný text, ve kterém psali, že návštěvníkům unikly údaje a mají se „bát a očekávat to nejhorší“. Podle Ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) však nedošlo k úniku žádných osobních údajů.

Doporučeno
Etický hacker: Na dark webu si někdo objedná vraždu, ale když mu jen vezmou peníze, kam si půjde stěžovat? Na policii? (Rozhovor) Etický hacker: Na dark webu si někdo objedná vraždu, ale když mu jen vezmou peníze, kam si půjde stěžovat? Na policii? (Rozhovor) 19. prosince 2021 14:30

Vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell prohlásil, že EU mobilizuje „všechny své zdroje“ na pomoc Ukrajině. Členské státy vyzval ke spolupráci a útok vůči Ukrajině označil za „hodný odsouzení“.

Uvedl také, že aktivovali evropskou kybernetickou jednotku rychlé reakce. Velvyslanci členských zemí se kvůli kybernetickému útoku setkají na naléhavém zasedání Politického a bezpečnostního výboru EU. Josep Borrell řekl, že zatím nechce „na nikoho ukazovat prstem“, ale umí představit, kdo za útokem stojí.

Domů
Sdílet
Diskuse