Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2022 16:30
Čas čtení 18:26
Viktor Kniš

Čeští a slovenští sběratelé NFT: I když máme kolekce za miliony, máme kariéru a baví nás každodenní práce (Rozhovor)

Čeští a slovenští sběratelé NFT: I když máme kolekce za miliony, máme kariéru a baví nás každodenní práce (Rozhovor)
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions/volně k užití
TECH
Uložit Uložené

S majiteli nejvzácnějších NFT na světě jsme si popovídali o budoucnosti a rizicích v tomto odvětví.

Majiteli obrázků vzácných opic s hodnotou od 230 tisíc dolarů z kolekce Bored Ape Yacht Club (BAYC) nejsou jen Eminem, Post Malone Jimmy Fallon či Stephen Curry, ale také Češi a Slováci. Jsou (minimálně) dva a Refresheru poskytli exkluzivní rozhovor o tom, jak chrání své soukromí, ale zároveň vybudovali největší československou NFT komunitu. Právě neustálé vzdělávání, dostatečná informovanost a ochota spolupracovat jsou pro sběratele nejdůležitější.

STPN a mOpO jsou dnes světu známí jen pod svými přezdívkami z Twitteru. Jejich portfolia mají hodnotu převyšující 12 milionů korun, ale přesto chodí do práce. „NFT beru jako koníček. Práce mě baví a věnuji se jí už delší dobu. Budování kariéry mi zabralo spoustu času a námahy a nevidím důvod, proč ji jen tak opustit,“ vysvětluje mOpO pocházející ze Slovenska. 

Svět NFT je plný podvodů, drtivá většina kolekcí pravděpodobně nepřežije první měsíc. Přesto je méně zkušení investoři s vidinou zisku nakupují za desetitisíce korun, o které přicházejí v momentě, kdy zjistí, že jejich nové NFT už nikdo nikdy nekoupí. „Nemůžeš prostě přijít a koupit první obrázek na marketu a čekat, že to vystřelí. To je potom čistý gambling,“ upozorňují držitelé nejvzácnějších NFT na světě. 

Pokud chceš, abychom i nadále přinášeli nové články ze světa NFT a zároveň upozorňovali na rizika, která toto odvětví přináší, podpoř nás vstupem do Refresher+ klubu.

V článku prezentujeme osobní názory dvou investorů do NFT, jejich odpovědi na dotazy nejsou investiční rady. Redakce identitu obou respondentů zná a jejich portfolia lze dohledat na blockchainové síti.
V tomto článku si přečteš:
  • Co to vlastně NFT znamená, proč je v módě a proč mohou některé obrázky stát statisíce korun.
  • Jak se mOpO a STPN dostali k NFT a jak dnes profitují z toho, že byli u tohoto trendu od úplného začátku.
  • Proč je důležité chápat technologii skrývající se za NFT a o čem vlastně je metaverse či web3.0.
  • Které velké značky už do světa digitálního umění vstoupily.
  • Proč už to dávno není jen o tom, jak obrázek NFT vypadá a co je ještě důležitější.
  • Jaká jsou největší rizika investování na NFT a jak se v praxi může člověk nejrychleji popálit.
BAYC, Bored ape
Zdroj: Unsplash.com, Opensea.io

Na internetu vystupujete pod přezdívkami. Chápu, že i vzhledem k vaší sbírce je asi lepší zbytečně nevyčnívat. Pro začátek se prosím představte.

STPN: Pocházím z Moravy, jsem velkým fanouškem online odvětví, ve kterém se aktivně pohybuji již několik let a věnuji mu i většinu svého času. Když zrovna nejsem zaseknutý online, čas trávím s rodinou nebo přáteli. 

mOpO: Pocházím ze severního Slovenska, a stejně jako STPN, i já jsem fanouškem online světa a nových technologií. Většinu času trávím s rodinou a přáteli. A do toho ještě nějaký ten sport.

K tomu, co jste zač se asi nejlépe dostaneme chronologicky. Jak jste začali?

STPN: O krypto se zajímám asi od roku 2019, NFT jako takové jsem poprvé zaregistroval asi o rok později. V únoru 2021 jsem si všiml tohoto trendu, když si účty na Twitteru začaly dávat jako profilovky NFT, což byl jeden z prvních impulsů, proč jsem se o tento trend začal zajímat. Potom přišel Petr Mára se svou legendární milionovou investicí do CryptoPunks a já jsem v té době vyhrál v soutěži první NFT. Podařilo se mi ho přes Twitter a Discord prodat za 0.1 ETH (tehdy asi 120 dolarů). Postupně jsem se dostal k prvním projektům a komunitám, jejichž součástí jsem dodnes.

Pokud tomu dobře rozumím, šel jsi po trendu.

STPN: Ano, je to tak, ale vždy se mi líbila technologie, kterou s sebou NFT přinesly. Potenciál jsem viděl hlavně u novodobých digitálních umělců, kterým se otevírají úplně jiné možnosti, než tomu bylo doposud. Možnost tokenizovat svá díla a dodat jim tak nezaměnitelnost, což zvyšuje jejich hodnotu a dává jim zcela nový rozměr, mi přišlo skvělé. Právě tento nápad jsem se rozhodl podporovat. Jednak to bylo velmi riskantní a zároveň to bylo o štěstí.

Dnes přichází do NFT odvětví masově mnoho lidí, v čem je zásadní rozdíl, i když uběhl v podstatě jen rok od vašeho vstupu?

STPN: Když jsem začínal, NFT trh nebyl ani zdaleka tak profláknutý jako je tomu dnes. V odvětví nebyl takový objem peněz a ceny projektů nebyly natolik volatilní, všechno bylo o dost pomalejší. Díky tomu jsme se mohli více zaměřit na vzdělávání a budování vztahů. To beru jako klíčovou výhodu oproti dnešnímu trhu, který je na mě až příliš uspěchaný. Vztahy, které jsem si za ty měsíce vybudoval, mi nesmírně pomohly nejen co se týče motivace nebo vzdělání, ale i mentální podpory. Přijde mi, že v současné době je na tohle mnohem méně času, denně vznikají stovky nových projektů a do odvětví vstupují i ​​další investiční společnosti, celebrity či velké značky, aby využily NFT v rámci svého podnikání. S růstem odvětví přichází i mnoho nováčků často jen s vidinou zisku, ideálně rychlého a jednoduchého, technologie a vztahy ustupují do pozadí.

Ještě je určitě třeba zmínit, že tato oblast není pro každého a ne každý uspěje. Stále se jedná o velmi mladé, volatilní a rizikové odvětví. Investování bez strategie je obyčejný hazard, je třeba to mít na paměti.

A investovat bychom měli jen peníze, které jsme připraveni ztratit.

mOpO: Podobně jako STPN, o NFT jsem se poprvé začal zajímat začátkem roku 2021. Jelikož mě vždy bavily nové technologie, technologické vychytávky a začal jsem se zajímat o krypto, narazil jsem při sledování nějakých youtubových videí a poslechu podcastů a debat na ClubHouse na pár týpků, více méně BTC maximalistů, kteří zmiňovali nějaké bláznivé lidi, kteří dávají za pixelové obrázky statisíce dolarů. Byly to obrázky, které si zvládneš doma nakreslit, popřípadě stáhnout z internetu. Nedalo mi to a začal jsem si studovat, o čem mluvili a jak to funguje. Snažil jsem se pochopit, proč po tom lidé blázní. Viděl jsem za tím technologii a smysl využitelnosti nezaměnitelných tokenů. Zjistil jsem, že to není jen o obchodování s obrázky.

Takže NFT je přirozená další zastávka, když sleduješ kryptoměny?

mOpO: Určitě to není pravidlo. Lidé, kteří věří hlavně Bitcoinu a investují do něj hodně peněz, si stále ještě budou plácat své bláboly o obrázcích z internetu, za což je vůbec neodsuzuji ani neshazuji, protože i já investuji do Bitcoinu a jiných kryptoměn, kterým věřím, ale jen prostě říkám, že zaspali dobu a to je asi pěkně štve. Já jsem v tom viděl potenciál a jsem rád, že jsem na tuto vlnu naskočil. Přesně jak říká STPN, i mě nakopl Petr Mára a jeho Cryptopunk, protože jsem byl jeho fanoušek.

Samozřejmě, na začátku jsem dělal nákupy, které až tak smysl nedávaly, bylo obtížné vůbec najít projekt a dostat se k informacím v předstihu. Nebylo to tak jednoduché jako v dnešní době. Projektů bylo málo a ten trh nebyl tak rozjetý. Informace jsem hledal všude, kde se jen dalo. Pochopil jsem, že bez Twitteru se nikam nedostanu, protože se z něj stala sociální síť pro NFT komunitu. Tam jsem poznal i několik NFT účtů, se kterými jsem komunikoval a komunikuji dodnes a sdíleli jsme si informace.

Začal jsem nasávat všechno to nové info a dnes se mi zdá, jako kdybych své BAYC nakupoval už před lety.

Oba máte fulltime job, zkuste trochu nastínit, co děláte a proč vlastně máte potřebu pracovat, i když mají vaše kolekce hodnotu velmi luxusních nemovitostí a nadále vám v podstatě přinášejí i další profit.

mOpO: NFT beru jako koníček. Práce mě baví a věnuji se jí už delší dobu. Budování kariéry mi zabralo spoustu času a námahy a nevidím důvod, abych jen tak odešel, hlavně když je práce zároveň i zálibou.

STPN: Mám to podobně jako mOpO. Svou současnou práci mám rád, kryptoměny a NFT mám jako zálibu, které věnuji svůj volný čas.

Považujete se za novodobé sběratele? Něco jako kdysi, když lidé sbírali známky?

mOpO: To asi ne. Spíš bych řekl, že jsem takový „believer“ a věřím v celou tuto technologii, protože vidím její využitelnost v budoucnosti i v běžných činnostech, se kterými se setkáváme denně. Technologie Web 3.0 je tady a je jen otázkou času, kdy se začne masově používat a začleňovat mezi běžné lidi. Je super být u počátku toho všeho.

STPN: Za novodobého sběratele se úplně nepovažuji. Mám sice své portfolio, v jehož rámci prezentuji své nejlepší či nejoblíbenější kousky, ale ne všechny kousky plánuji držet dlouhodobě. Ve většině případů obchoduji s NFT v časovém horizontu týdnů, někdy i dní. Vždy záleží na tom, o jakou kolekci se jedná a jakou strategii zvolím. Věřím, že jen malý zlomek dnešních kolekcí bude existovat i za několik let.


Dalo by se z NFT žít, aniž by měl člověk fulltime práci?

mOpO: Samozřejmě, ale chce to velké zkušenosti. Zejména mnoho NFT influencerů, které sleduji na Twitteru, se tomu věnuje. Předem to nedoporučuji nováčkům, kteří v tom vidí jen velký výdělek. Je nesmírně náročné zvládat tlaky při poklesu i růstu ceny. Vlastně to nedoporučuji nikomu, kdo je tak trochu „slabší kus“. Ten stres může člověka zničit. 

STPN: Znám několik lidí, kteří se věnují obchodování s NFT fulltime. A nejsou to jen velcí hráči. Každopádně většina lidí z mého okolí má stále daytime job, i když si v rámci NFT vydělají o dost víc, nebo by už pracovat teoreticky nemuseli. I když se to tak nemusí zdát, obchodování s NFT může být i psychicky a časově náročné. Nejen kvůli enormnímu množství projektů a vysoké volatilitě trhu nebo rychle se měnícím trendům.

Co tedy potřebuje člověk, chce-li to dělat naplno?

STPN: Dostatečné vzdělání, kapitál, vhodnou strategii a určitě i štěstí. Rovněž je důležité umět pracovat se stresem a především trpělivostí. S tím je podle mého názoru možné se prosadit a uživit i na fulltime.

mOpO: Přehled a znalosti o NFT a krypto, dostačující vstupní kapitál, pevné nervy hlavně v „bear“ marketu. A někdy se nebát i zariskovat. A trpělivost, ta je možná nejdůležitější.

Za Refresher chci zopakovat, že to nikomu nedoporučujeme. Ve vašem případě je asi jasné, že tohle všechno máte, navíc, vaše portfolia už dnes mají hodnotu milionů korun. Není správný čas?

mOpO: Ne, protože NFT beru jako zálibu a projekty, které držím, nemám zájem prodávat, protože jim věřím do budoucna. Ještě jsme teprve na začátku. Mnoho projektů buduje na základě NFT svůj brand, jehož chci být v budoucnu součástí. Beru to jako investování do startupu nebo akcií firmy.


STPN: Já osobně mám svůj fulltime job rád, několik let jsem si budoval pracovní pozici, mám skvělé kolegy a především stabilní zázemí, což je za mě velmi důležité. Jak už všichni víme, kryptoměnové odvětví je stále velmi rizikové. Jako teenager jsem hrával počítačové hry, kde jsem rád komunikoval s ostatními, obchodoval různé předměty. Toto si dnes mohu i přes svůj věk zopakovat a stát se i členem různých komunit, seznamovat se s lidmi z celého světa, dozvídat se nové věci. Přesto si své stálé práce vážím a nemám zatím v plánu ji opouštět.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NFT SPACE CZ/SK (@nftspace.czsk)

Vědí o vás v práci, že jste STPN a mOpO? Nebo jak máte nastaveny tyto hranice soukromí, komu jste možná ochotni „přiznat“ v reálném životě, co máte v portfoliu?

mOpO: Ne, nevědí. Představte si, že někomu řeknu, že kupuji obrázky za pár tisíc. Asi by mě chtěli umístit do ústavu pro blázny. Ví to jen mé nejbližší okolí a tak mi to vyhovuje.


STPN: U mě to ví jen pár nejbližších přátel, u kterých jsem věděl, že mě nebudou mít za blázna, a že jim můžu věřit ohledně zachování tajemství. Preferuji, když mám své soukromí pod kontrolou.


Pojďme tedy k podstatě celé věci. Jak lze nejjednodušeji vysvětlit, co je vlastně NFT člověku, který tvrdí, že je to obyčejný jpg obrázek nebo gif?

mOpO: NFT se asi nedá vysvětlit v pár větách, ale pokusím se. NFT (Non Fungible Token) neboli nezaměnitelný token uložený na blockchainu je digitální aktivum nezaměnitelné s jiným tokenem. Ke každému tokenu je přiděleno např. jpeg, gif, mp3,... (obrázek, zvuk a podobně) a každý má jinou hodnotu. Ne jako kryptoměny, které jsou zaměnitelné navzájem. Jeden bitcoin bude mít vždy stejnou hodnotu jednoho bitcoinu, stejnou jako kterýkoli jiný bitcoin. S touto technologií přišlo na trh jako první Ethereum (kryptoměna), která je dosud lídrem v NFT.


Tím se dostáváme i k tomu klasickému argumentu, že si ten obrázek můžu stáhnout...

mOpO: Ale já si s tím obrázkem kupuji jeho vlastnictví, každý ho může mít v počítači uložen, ale jen já jsem jeho vlastníkem. Je to podobné jako s obrazem Mony Lisy. Ten je uložen v Louvru v Paříži a můžeš si ho jít prohlédnout a můžeš si vzít z muzea jeho kopii zdarma, ale ty nikdy nebudeš jeho vlastníkem. Ty máš jen jeho kopii a vlastníkem je muzeum.

Dost si povídáme o umění a umělcích a jejich podpoře. Jenže i při pohledu na nejznámější market Opensea je jasné, že NFT není vždy o umění, nebo možná také, že vůbec není o umění. Je tomu tak?

mOpO: NFT už dávno není jen o umění. Najdeme několik kolekcí, které mají od umění daleko. Nyní je spíše důležitá utilita, kterou to NFT nabízí. Ten obrázek je jen obal. A ano, vidíme různé trendy a různé kolekce, které nedávají smysl. Ale ty jsou zde jen na krátkou dobu. Užijí si svou slávu a odejdou v zapomnění.

STPN: U většiny kolekcí nerozhoduje jejich vizuální podoba, ovšem utilities, kdo za danou kolekcí stojí a podporuje ji, plus jaké jsou s ní plány do budoucna.

Neubližuje to trhu?

mOpO: Trh to rychle vyfiltruje a za pár dní se nad tím člověk jen zasměje.

Často se v souvislosti s NFT skloňuje metaverse.

STPN: Zkusím to opravdu zkrátit. Metaverse bych popsal jako virtuální svět, v jehož rámci lze interagovat a komunikovat s ostatními uživateli, a to prostřednictvím klasického PC nebo lépe díky vybavení pro VR s identifikátory pohybu. V krypto jsou nejznámější metaverse projekty Decentraland a The Sandbox.

I Facebook už s tímto termínem pracuje.

STPN: Přesně. Kromě nich už mohli čtenáři zaregistrovat změnu jména společnosti Facebook na Meta, které vychází právě ze slova metaverse. Protože existují i ​​metaverza ve formě obrovských a pro nás neprobádaných světů, lze v nich využít čas různě, například na budování měst, tvorbu umění, putování a zkoumání, obchodování, pořádání událostí nebo i firemních mítinků. V metaverse je uživatel reprezentován svým avatarem, kterého si zakoupí, a kterého si může často libovolně upravovat či vylepšovat. Je tedy na něm, jakého avatara si zvolí, a jaký ho bude reprezentovat. Já osobě preferuji metaverse oproti The Sandbox, který není pojat v klasickém 3D, ale ve voxelech. Jak jednotlivé prostředí, tak i avatary, které připravuje i řada NFT projektů, takže si uživatel může vybrat i jinou podobu avatara než lidskou.

Rozumím, takže mnohé NFT projekty, například i tyto vaše opice, jednou budou použitelné v metaverse. Jenže ono to celé spíše zní jako poněkud promakanější hra.

STPN: Jsem si jist, že svou cílovku si metaverse světy najdou, ačkoli mnoho lidí bude tuto technologii odmítat a zavrhovat, což je samozřejmě v pořádku. Já osobně jsem rád, že můžu být jedním z prvních uživatelů metaverse, i když lze říci, že v rámci gamingu jsme již takovou zjednodušenou verzi metaverse zaznamenali. Abych pravdu řekl, líbí se mi myšlenka interakce s ostatními přáteli, zúčastnění se různých událostí, kterých bych se jinak v reálném světě nemohl zúčastnit. Jako příklad můžu uvést koncert svého oblíbeného interpreta na konci světa nebo virtuální diskotéku v době karantény a zavřených klubů. Některé metaverse projekty něco podobného pořádají už dnes, a to i pravidelně, a lidem se to líbí.

Na čem všem se může běžný začátečník popálit? Často vidím i mezi českými a slovenskými uživateli, že si koupili hloupost, a už není cesty zpět.

mOpO: Nemůžeš prostě přijít a koupit první obrázek na marketu a čekat, že to vystřelí. To je potom čistý gambling. Neboť to je přesně představa každého začátečníka, který chce naskočit na tuto vlnu. Spálí se hned při prvním obchodě a jeho pohled na NFT se změní a všude říká, že NFT jsou podvod. Další chybou je nedělat si průzkum a kupovat na základě nějakých doporučení nebo dokonce tipů od lidí, kteří o sobě tvrdí, že jsou odborníci a přitom ani nevlastní NFT. Podvodníků je v tomto prostoru mnoho.

STPN: Pokud se začátečník nechce spálit, musí nejprve investovat svůj čas do vzdělávání, pochopit základní podstatu a principy investování do kryptoměn a teprve potom může začít investovat. To nejhorší, co může začátečník udělat, je převést si peníze z fiatu (běžné měny) do krypta (např. Etherea) a zakoupit NFT, které se mu líbí nebo má podle něj potenciál. V drtivé většině případů se spálí a přijde o peníze. Dalšími riziky jsou samotné podvody, kterých je v krypto mnoho. Podvodné projekty, webové stránky, skupiny s VIP členstvím, které často nefungují, nebo podvodníci, kteří se vydávají za jiné osoby, aby z vás dostali potřebné informace k vykradení vaší peněženky.

A musíme připomenout i zlaté pravidlo — investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. Jak tedy najít dobrý projekt?

mOpO: Každý obchod musí dávat smysl, NFT není jen obrázek, který se ti líbí. Je to velmi komplexní a vyžaduje to dost času stráveného studováním projektu. Proto jsme se STPN založili Discord server, kde budujeme komunitu, kterou v tomto směru vzděláváme 

a poukazujeme na aspekty, kterých je třeba si všímat a kterým je třeba se vyvarovat.

STPN: Investování nebo obchodování s NFT je v podstatě stejné jako u akcií nebo komodit. Vždy je třeba udělat si vlastní průzkum daného projektu, do něhož chce daná osoba investovat. To může trvat od pár minut až po několik hodin. Je lepší ztratit pár hodin svého času než několik tisíc korun. Existují různé aspekty, které pomohou identifikovat dobrý projekt. Jako některé z nich můžeme uvést: kdo stojí za daným projektem, jaké jsou konkrétní plány do budoucna na tzv. „road map“, tedy vize a časový plán projektu, jak je tým projektu aktivní a populární na sociálních sítích, kdo daný projekt podporuje, jaký je vzhled daných NFT a podobně.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa adidas Originals (@adidasoriginals)

Jediná prevence je tedy poctivé studování a ideální je také být v komunitě lidí, kteří to nedělají pro peníze, ale s vášní jako vy.

mOpO: Je to o studování a vzdělávání, o sledování trhu a to jak NFT, tak i krypto, neboť jsou na sobě dost závislé. Systém pokus–omyl je neudržitelný. Důležité je vždy se zaměřit na tým, který za projektem stojí, ale také na komunitu na Discordu a mnoho dalších technických faktorů, které oddělují kvalitní projekty od tzv. „cashgrab,“ kdy chce autor jen vydělat. V lepším případě to ještě chvíli potáhne, v horším si stovky až tisíce mincí Etherea převede na peněženku a zmizí.

Takže koneckonců je hrozeb mnohem víc, než by si kdokoli mohl myslet.

mOpO: Samozřejmě, i zkušenější se může spálit na projektu, který vypadá super a stojí za ním super tým. Stalo se párkrát, že došlo k technickým problémům, které nemůžeš předpokládat, a tyto věci umí projekt potopit, proto je potřeba se začít vzdělávat i v jiných směrech. Například čtení „smart kontraktů“, tedy kódů na blockchainu. Dá se z nich hodně vyčíst. Postupem času a s přibývajícími zkušenostmi a znalostmi už dokážeš vyfiltrovat projekty, které budou mít budoucnost, a také ty, které nemají šanci se uchytit.


STPN: Ne nadarmo se říká, že nikdo učený z nebe nespadl. V minulosti jsem také samozřejmě aplikoval systém pokus–omyl a mnohdy jsem se spálil. I když mě to často stálo ztracené peníze a čas, ve výsledku z toho často vzešly cenné zkušenosti, které se mi dnes hodí a které můžu zužitkovat. Díky znalostem a zkušenostem, které jsem nabyl, dnes už dokážu rozpoznat projekt s potenciálem do budoucna. Co se týká projektů, které budou existovat i za rok či dva, tam je to složitější, protože o nich často rozhodne až čas a výsledky týmu, který za daným projektem stojí. Občas je to zřejmé už ze začátku.

Často se v tomto světě stává, že jsou projekty falešné, lidé si nakoupí NFT a autor najednou zmizí, nechá si možná i miliony, máte s tímhle zkušenosti?

STPN: Ano, toto se samozřejmě děje, ale nejen v krypto, ale také celkově v online prostředí. Každopádně v krypto tomuto typu podvodů napomáhá i naprostá anonymita uživatelů. Pokud se člověk snaží, může být plně anonymní, nedotknutelný. A plno lidí to zneužívá.

mOpO: Obecně platí, že nové projekty jsou v začátcích více profitabilní, lze na nich vydělat i několik stovek procent během několika hodin či dní. Nebo všechno ztratit, je to velmi rizikové a bez vhodné strategie se toto „obchodování“ může přeměnit na hazard.

Jak to rozpoznat?

STPN: U NFT projektů se to podle mého názoru tak často neděje, spíše se nové projekty často ani nevyprodají nebo po pár dnech/týdnech umřou a lidé, kteří do nich investovali, mají v peněžence arty, které jsou v podstatě neprodejné, neboť po nich není žádná poptávka. Vždy to nicméně nemusí nutně být chyba zakladatelů projektu. Rozpoznat se to někdy dá a někdy zase ne. Vzhledem ke zkušenostem, které už mám, si troufám říci, že dokážu odhadnout projekty, o které bude nebo nebude dostatečný zájem. 


mOpO: Obecně se podvody dějí hlavně u neověřených jmen a tvůrců v tomto byznysu. Samozřejmě ze zkušeností to umí člověk odhalit dopředu a tyto projekty přeskočit, popřípadě to sledovat a když je to v pořádku tak naskočit později. I to je důvod, proč budujeme československou Discord komunitu, začínající tvůrce často upozorňujeme, které projekty buď úplně přeskočit nebo si při nich dávat velký pozor. Troufnu si říci, že jsme členy komunity mnohokrát ochránili před podvodem. Samozřejmě jsme také členy jiných komunit, a tak všichni vzájemně sdílíme cenné informace. 

STPN: Když člověk vlastní vzácné NFT, jednou z výhod je přístup do VIP skupin, kde se objevují i ​​zákulisní informace. Pokud s nimi umí člověk pracovat, nejen že se nespálí, ale může i profitovat. Protože není možné časově sledovat všechny dostupné projekty, je dobré budovat vztahy, které vám mohou v mnoha případech pomoci. Nejen peníze vydělat, ale třeba také zachránit před podobnými podvody. Víc hlav více ví.

O čem přesně je tato vaše komunitní skupina a kdo se může stát jejím členem?

STPN: Vzhledem k tomu, že jsme měli já, mOpO a další zakládající členka Yfka společný cíl, kterým byl rozvoj NFTs v Česku a na Slovensku, rozhodli jsme se v září loňského roku založit komunitní server na Discordu, který jsme pojmenovali NFT Space CZ/SK . Naším cílem bylo vytvořit příjemné a bezpečné prostředí pro všechny, kteří se o technologii NFT zajímali, chtěli se o ni dozvědět více nebo sdílet své názory a zkušenosti s ostatními. Dnes je nás již více než 1500 a společnými silami budujeme naši skvělou komunitu, pomáháme si růst, hledáme nové příležitosti a budujeme vztahy. Veškeré know–how i zkušenosti sdílíme zdarma bez postranních úmyslů ve svém volném čase.

mOpO: Sdílíme své zkušenosti s naší komunitou a pomáháme jak nováčkům, tak i zkušenějším borcům, vše ve svém volném čase, zdarma pro budování a podporu CZ/SK NFT sféry.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NFT SPACE CZ/SK (@nftspace.czsk)

Jak se mohu stát členem?

STPN: Stát se členem naší komunity může úplně každý, kdo má zájem dozvědět se něco nového o NFTs. Nehledě na to, zda se jedná o zkušeného investora, nebo úplného začátečníka. Stačí navštívit náš Discord nebo nás začít sledovat na Instagramu.

Jsou v Česku a na Slovensku tvůrci, kteří stojí za pozornost?

STPN: Pokud bych měl vybrat tři populární československé NFT umělce, byli by to určitě Filip Hodas, Ondřej Zunka a Johana Kroft. Co se týče projektů, z mého pohledu stojí za zmínku projekt s názvem Somnium Space, který se zaměřuje na tvorbu a adaptaci vlastního metaverse, dále například slovenské QORPO, které pomohlo se vstupem do NFT například Majku Spiritovi, Kontrafaktu, Separovi atp.

mOpO: Byly i slovenské projekty, které jsem postřehl, ale zatím v tomto směru moc vln neudělaly, v podstatě to byly zatím faily. Jmenovat je nebudu. Vím samozřejmě i o dalších, na kterých se momentálně pracuje a doufám, že budou úspěšné a klukům držím palce.

Už jste to načrtli, jak vnímáte tento trend NFT influencerů?

STPN: Z mého pohledu až tak nezáleží na tom, zda je osoba, která za nějakým projektem stojí, influencer, nebo ne. Spíše se jedná o to, jaký má vliv a jak moc je populární. Dále pak samozřejmě to, jaké jsou s projektem plány a jaké mají NFT utilities. Pokud koupí NFT získáte například merch, kontakt s umělcem přes telefonát nebo osobně, přístup do backstage, tak je to za mě zajímavé. Myslím si, že toto ocení skuteční fanoušci daného interpreta, líbí se mi to. Pokud se jedná jen o standardní NFT ve smyslu obrázku/videa/písničky bez jakékoli užitkové hodnoty, nedává mi to valný smysl, vidím to spíše jako vidinu jednoduchého a rychlého výdělku. NFT prostředí je stále v plenkách, obzvláště v Česku a na Slovensku. Poptávka i nabídka jsou tedy zatím poměrně nízké. Osobně si ale myslím, že do budoucna uvidíme jejich růst.


mOpO: Postřehl jsem tento trend, který se na Slovensku rozběhl. Pro mě to momentálně nemá smysl, ale sleduji, že fanoušky to zaujalo. Spíše jsem očekával, že vlastnění toho NFT bude dávat nějaké benefity pro fanouška, tak jak psal STPN. Merch, VIP členství nebo cokoli jiného, ​​což jsem zatím nezpozoroval. Opět je vidět, že nezachytili trend, který je již dávno nastaven.

Myslíte si, že časem budou moci vlády regulovat tento krypto/NFT svět? Již nyní se zdá, že trh reaguje na rozhodnutí Číny, USA nebo na hrozby Ruska.

STPN: Vzhledem k tomu, že NFTs fungují na blockchainu, tak jsou úzce spojeny s kryptoměnovými projekty. Avšak jak už tomu v kryptoměnovém odvětví bývá, vše se odvíjí od pohybu Bitcoinu, který reaguje na fundamenty z vnějšího světa, jako jsou například zprávy o zákazu kryptoměn v Číně, o politických rozhodnutích USA atp. Na druhou stranu, si nejsem jistý, jestli se toto dá nějak kontrolovat nebo regulovat. Řekl bych, že ne.

mOpO: Cenou NFT umí zamávat i tweety slavných sběratelů NFT, jakožto i celebrit, které naskočí na projekt. Viděli jsme to už několikrát, a u většiny projektů to je jen krátkodobé šílenství nebo dobrý marketing.

Co nás čeká v NFT v roce 2022?

STPN: Zatím jsme plni očekávání. Byli bychom rádi, kdyby NFT odvětví pokračovalo v růstu a myslím si, že má k tomu dobře našlápnuto. Do hry vstoupilo množství osobností, známých brandů i investičních firem, což technologii nezaměnitelných tokenů podporuje. Každopádně je nezbytné myslet na to, že se jedná stále o velmi mladé odvětví.

Jaké budou trendy?

STPN: Z mého pohledu bude pokračovat trend vstupu nejrůznějších značek do NFT prostředí, neboť jim nabízí zajímavou a využitelnou technologii a množství kupní síly. Dále budou hrát podle mě velkou roli utilities, které jsou často klíčovou složkou tvořící hodnotu daného NFT. Tyto utilities mají praktické využití, a záleží na daném projektu, jaké množství i druhy utilities pro své NFT zvolí. Jako pár benefitů za držení NFT lze uvést například procentuální podíl ze zisku, „pasivní příjem“, merch, možnost hlasování o směřování projektu, vstupy na eventy, využití NFT ve hře nebo metaversu. A samozřejmě nelze zapomenout také na trend využívání NFTs jako profilových obrázků, protože se lidé často rádi pochlubí tím, co vlastní.


mOpO: Vidím, že se NFT dostává více a více do povědomí lidí, ať už prostřednictvím známých osobností jako jsou Post Malone, Jimmy Fallon, Ozzy Osborne nebo NBA hráči a také značek, které vstoupily na trh. Například Adidas, Nike, Australian Open nebo Gucci. Je krásně vidět, jak se ten trh vyvíjí a NFT dostávají další utility, což je v této době klíčové pro udržitelnost projektu. Už to dávno není o obrázcích, ale o utilitě a o tom, co může projekt nabídnout svým supporterům (investorům, vlastníkům) Ať už jde o různé bonusy, dárky v Metaversu nebo i v reálném světě, vstupy na eventy nebo další příjem z vlastnění NFT.

Domů
Sdílet
Diskuse