Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. února 2022 11:14
Čas čtení 0:43
Viktor Kniš

VIDEO: Sleduj, jak v atmosféře hoří satelity Starlink Elona Muska

VIDEO: Sleduj, jak v atmosféře hoří satelity Starlink Elona Muska
Zdroj: TASR/AP/Ringo H. W.
NEWS ELON MUSK
Uložit Uložené

Satelity Starlink rozšiřují technologii „hvězdného“ internetu do celého světa. Celkem 40 satelitů nedávno shořelo v atmosféře vlivem geomagnetické bouře.

Společnost SpaceX vypouští do vesmíru další satelity Starlink, jejichž úkolem je poskytnout vysokorychlostní přístup k internetu kdekoli na Zemi. Používat jej mohou už i obyvatelé České republiky, protože společnost Elona Muska postupně zavádí tuto službu i v našich končinách. 

Několik z těchto satelitů v posledních dnech shořelo v atmosféře v důsledku geomagnetické bouře. Událost byla zachycena na video nad Portorikem. Podle iMeteo40 z celkem 49 nových satelitů v oběhu nezvládlo silný odpor a vypadlo z oběžné dráhy.

Společnost SpaceX s možností zničení satelitů za těchto okolností počítala. Zároveň podle prognóz společnosti může časem v atmosféře shořet ještě více těchto zařízení. Teoreticky podle meteorologů není vyloučeno, že padající Starlink uvidí na obloze i Češi. 

Astronom Jan Svoreň Refresheru řekl, že pokud někoho zajímá, jestli se na obloze právě dívá na satelity Starlink, může si to zkontrolovat přes webovou stránku.

„Přelet satelitů Starlink nemá sice žádné specifické znaky, pokud jich neletí několik za sebou, ale pokud si zapamatujete přesný čas přeletu a polohu, můžete si ji porovnat s daty na webové stránce, která uvádí předpovězené časy přeletů satelitů Starlink nad jednotlivými lokalitami na zeměkouli.“

Domů
Sdílet
Diskuse