Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2022 11:50
Čas čtení 1:08
Daniel Mikolášik

Snowboardistka promluvila o sexuálním obtěžování: Americký trenér, který je na ZOH 2022, si prý dříve fotil nahé sportovkyně

Snowboardistka promluvila o sexuálním obtěžování: Americký trenér, který je na ZOH 2022, si prý dříve fotil nahé sportovkyně
Zdroj: Doug Pensinger/Getty Images
SPORT ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2022
Uložit Uložené

Peter Foley obvinění odmítá, svaz je už prošetřuje.

Snowboardistka a členka amerického olympijského týmu z roku 2010 Callan Chythlook-Sifsof na Instagramu obvinila dlouholetého trenéra amerických snowboardistů Petra Foleyho ze sexuálního obtěžování. Více než deset let si prý fotografoval nahé sportovkyně, informuje ESPN.

Doporučeno
Násilí, genocida a ekologická hrozba za olympijskými kruhy. 5 důvodů, proč jsou Zimní olympijské hry v Pekingu problematické Násilí, genocida a ekologická hrozba za olympijskými kruhy. 5 důvodů, proč jsou Zimní olympijské hry v Pekingu problematické 12. února 2022 11:30

„Nemohu sledovat olympiádu, aniž bych to veřejně neřekla. Jedna z mých prvních zkušeností s Foleym se odehrála v mých 17 letech, když mně a spoluhráčce pošeptal do ucha, že chce vložit jazyk do její vagíny,“ napsala Chythlook-Sifsof na sociální síti.

Foley se aktuálně nachází na ZOH 2022 v Pekingu, kde trénuje americké snowboardisty. V pátek pro New York Post k obviněním řekl, že z nich byl překvapen a rázně je odmítá. „Dělám, co je v mých silách, abych se soustředil na podporu sportovců na olympiádě,“ dodal.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Callan Chythlook-Sifsof (@callanthegreat)

32letá Chythlook-Sifsof obvinila i snowboardistu a dalšího účastníka ZOH 2022 Hagena Kearneyho, který ji údajně také obtěžoval a na její adresu řekl rasistickou nadávku. Kearny to v sobotu v oficiálním vyjádření na Instagramu přiznal a omluvil se. Prý šlo jen o vtip, ale dnes to vnímá jako „úplnou hloupost a odporné chování“ z jeho strany.

„Osoby, které jsem zmínila, se chovaly toxicky, kultura v týmu chránila tento typ chování. Normalizovaly se věci, které nejsou v pořádku. Mnozí sportovci se stali součástí tohoto rasistického a sexistického chování, participovali na podivném režimu, který vytvořil Foley, a způsobili, že sportovkyně a další členky týmu se staly oběťmi sexuálního násilí,“ dodala snowboardistka.

Doporučeno
Hokejová mládež se nám nedaří včas „probudit“, říká reprezentační kouč české dvacítky Hokejová mládež se nám nedaří včas „probudit“, říká reprezentační kouč české dvacítky 15. února 2022 7:00

Americký lyžařský a snowboardový svaz potvrdil, že všechna obvinění vyšetří. „Bereme je velmi vážně a všechny důkladně prošetříme,“ uvedl v prohlášení. Na otázky, zda bude Foley i nadále trénovat snowboardisty během olympijských her, však neodpověděl.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa U.S. Snowboard Team (@ussnowboardteam)

Domů
Sdílet
Diskuse