Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2022 13:45
Čas čtení 5:29
Tereza Šnajdrová

Válka na Ukrajině: Prosím, neviňte z ruské invaze rusky mluvící lidi žijící v České republice, reagují influenceři

Válka na Ukrajině: Prosím, neviňte z ruské invaze rusky mluvící lidi žijící v České republice, reagují influenceři
Zdroj: se souhlasem Lyubov
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Tato informace ve čtvrtek v ranních hodinách otřásla celým světem a my jsme nejen od ruských influencerů žijících v Česku zjistili, co si o útoku myslí a zda jsou v kontaktu se svými rodinami, které zůstaly v zemích konfliktu.

Na čtvrteční ráno nikdo jen tak nezapomene. Ruští vojáci zaútočili na Ukrajinu a začala válka. Rusko na Ukrajinu útočí ze tří stran, snaží se prolomit obranu Kyjeva a celý svět napjatě sleduje konflikt, který zatím nemá jasný konec. REFRESHER se spojil s ruskými influencery žijícími v Česku a získal od nich vyjádření, jak na útok reagovali, zda komunikují se svými rodinami žijícími ve válečných zemích a zda se nebojí, že konflikt vyvolá v Česku rusofobii.

Aktuální dění na Ukrajině živě pokrýváme v tomto článku.
Doporučeno
Přehledně: Co válka na Ukrajině může znamenat pro Česko Přehledně: Co válka na Ukrajině může znamenat pro Česko 24. února 2022 14:30

Ve čtvrtek ráno mamce volala její kamarádka, která bydlí v Kyjevě a hnedka jsem viděla, jak máma brečí. Byla jsem v šoku z toho, co se tam teď děje,“ říká Lyubov

Tiktokerka a influencerka Lyubov pochází z Ruska, kde stále bydlí její bratr i další členové rodiny. „Ve čtvrtek ráno mamce volala její kamarádka, která bydlí v Kyjevě a hnedka jsem viděla, jak máma brečí. Byla jsem v šoku z toho, co se tam teď děje. Zmíněná kamarádka odjela pryč z Kyjeva už v 5 hodin ráno, kdy ji probudily zvuky bomb. Moc se bojím o obyčejné lidi, ale doufám v to nejlepší,“ popisuje Lyubov ráno, kdy se o ruské invazi dozvěděla. 

Mladá tiktokerka žije se svojí matkou v Česku, ale velkou část rodiny má jak v Rusku, tak na Ukrajině. „I v Rusku i na Ukrajině mám rodinu. Komunikace s oběma zeměmi je v pohodě a doufám, že i bude v pohodě. Bydlela jsem v Rusku, doslova kousek od Moskvy, a tam je všechno v pořádku. Ale bojím se o svého bratra, který v zemi zůstal,“ pokračuje Lyubov.

Zajímalo nás i to, zda se nebojí, že by ruská invaze mohla mít vliv na rusky mluvící lidi v Česku a zda se neobává rusofobie. „Vůbec ne, protože to všechno dělají politici, obyčejní lidi za to nemůžou,“ dodává tiktokerka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Любовь (@lyubov103)

Diana Gan: Dnešní ráno bylo přesně jedno z těch, kdy se člověk probudí a říká si, že pořád spí

REFRESHER oslovil také modelku, podnikatelku a influencerku Dianu Gan, která je původem z Kazachstánu a je občankou České republiky. Své příbuzné má ale jak v Rusku, tak na Ukrajině. „Čtvrteční ráno bylo přesně jedno z těch, kdy se člověk probudí a říká si, že pořád spí. Dnes ráno jsem pochopila vážnost situace a popravdě se mi chce brečet, jelikož nevím, jak mám pomoci svým příbuzným, kteří jsou na Ukrajině a taktéž i v Rusku. Panika, dezinformace, slzy a strach - takový pocit jsem dneska ráno měla. Je mi smutno z toho, co se děje nejenom mezi dvěma státy. Jsme všichni propojení, jsme rodina,“ říká Diana.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110910 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse