Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. března 2022 13:59
Čas čtení 1:07
Vojtěch Vanda

Kreml chce ustanovit novým prezidentem Ukrajiny Viktora Janukovyče, tvrdí ukrajinská média

Kreml chce ustanovit novým prezidentem Ukrajiny Viktora Janukovyče, tvrdí ukrajinská média
Zdroj: Sasha Mordovets/Getty Images
POLITIKA INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Bývalý prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč by se měl stát novým prezidentem Ukrajiny, až Rusko invazi dokončí, uvádí web Ukrajinská Pravda.

Kdo převezme vládu nad Ukrajinou, pokud Rusko vyhraje válku? Tuto hypotetickou otázku by měl mít Kreml v čele s Vladimirem Putinem již vyřešenou. Jak informuje Ukrajinská Pravda s odkazem na zdroj z ukrajinské rozvědky, měl by se jím stát bývalý uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který po roce 2014 žije v ruském exilu.

Doporučeno
Chce Rusko po Ukrajině napadnout Moldavsko? Svět řeší mapu, kterou ukázal Lukašenko Chce Rusko po Ukrajině napadnout Moldavsko? Svět řeší mapu, kterou ukázal Lukašenko 2. března 2022 12:07

Plány na to, kdo by měl v čele Ukrajiny nahradit nynějšího prezidenta Volodymyra Zelenského, by měl mít prezident Ruské federace Vladimir Putin již hotové. Měl by jím být bývalý prezident země Viktor Janukovyč, který byl v roce 2014 během revoluce v nepřítomnosti, kdy již uprchl z Ukrajiny, sesazen z prezidentského křesla. Od té doby měl bydlet v luxusní vile vlastněné ruským ministerstvem vnitra nedaleko Moskvy, jak uvedl web Meduza.io.

Janukovyč se má momentálně nacházet v hlavním městě Běloruska – Minsku. Podle jednoho ze scénářů, který zdroj z ukrajinské rozvědky předal médiu, by měl být Janukovyč ještě v Bělorusku prohlášen za prezidenta Ukrajiny. Předpokládá se, že by Kreml mohl tímto krokem zveřejnit i výzvu ukrajinskému lidu jeho jménem v rámci dezinformační kampaně, kterou má Ruská federace chystat.

Někteří ukrajinští novináři si však o tom myslí své. „Janukovyč? Znovu ukrajinským prezidentem jako výsledek války vyvolané Ruskou federací? Ti lidi v Kremlu jsou prostě zk***ně hloupí,“ uvedl novinář Illja Ponomarenko z The Kyiv Independent.

Domů
Sdílet
Diskuse