Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2022 11:30
Čas čtení 6:30
Radim Šlechta

10 faktů o Batmanovi, které tě (možná) překvapí

10 faktů o Batmanovi, které tě (možná) překvapí
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY BATMAN
Uložit Uložené

Sestavili jsme žebříček zajímavostí ze světa temného rytíře, které znají jen skuteční komiksoví fanoušci.

Robert Pattinson jako nový Batman sklízí ve fanouškovské obci obrovský úspěch. Legendární detektiv v netopýřím kostýmu navíc představuje cosi jako synonymum pro superhrdinu a poprvé se objevil už v roce 1939 v rámci Detective Comics #27. Za tu dobu vznikla dlouhá řada filmových či seriálových adaptací a Batman se objevil v několika hrách a dostal i vlastní stavebnici LEGO. 

Za dobu, co Bruce Wayne v kostýmu netopýra potírá zločin v Gotham City, vznikla okolo postavy Batmana a jeho příběhu řada zajímavostí, které se však nepromítly do současných ani minulých hollywoodských filmů a zůstaly skryty jen pro opravdové fanoušky animáků a komiksových sešitů. My jsme pro tebe vybrali 10 zajímavostí ze světa Batmana, které tě možná překvapí.

V alternativní verzi příběhu Bruceovi rodiče přežili

Původ Batmana je asi jedním z nejznámějších v komiksovém světě. S kýmkoliv se budeš bavit, řekne ti, že rodiče malého Bruce Wayna zabil Joe Chill, případně Joker či Harvey Dent, později známý jako Two-Face. Existuje ale i alternativní příběhová linka, která vypráví o tom, že Martha a Thomas Waynovi zabiti nebyli. O život přišel Bruce.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš filmy o Batmanovi? KVÍZ: Jak dobře znáš filmy o Batmanovi? 8. března 2022 8:30

O změnu příběhu se postaral Barry Allen, známý jako Flash, který v sérii Flashpoint změnil historii řady postav z univerza DC. Změna osudu rodiny Waynových se do současnosti promítla tak, že Batman existoval, ale místo Bruce chránil Gotham pomstou hnaný Thomas Wayne, který truchlil nad ztrátou syna.

Na rozdíl od Bruce byl ale o poznání temnější, gotičtější a nezdráhal se své nepřátelé zabíjet. V příběhové lince se dokonce změnila i postava Jokera. Zločinec byl v tomto světě žena a nejdnalo se o nikoho jiného, než o Thomasovu ženu a Brucovu matku Marthu, která krátce po vraždě malého Bruce zmizela a dala se na temnou stranu. 

Robin byl první superhrdinský parťák a stal se Batmanem

Robin k Batmanovi patří téměř neoddělitelně, a to i přesto, že mu filmoví tvůrci nevěnují příliš pozornosti. Například v Nolanově sérii se objevil jen okrajově ve filmech s Batfleckem nefiguruje vůbec a těžko říct, jestli bychom vůbec měli počítat kritizovaný film Batman a Robin z roku 1997.

Vedle toho, že v komiksech a animovaných snímcích pomáhá Batmanovi střežit bezpečí Gotham City, udělal také velkou službu komiksové sérii jako takové i celé komiksové tvorbě. Robin byl totiž historicky první „parťák“, kterého jakýkoliv superhrdina měl. Poprvé se objevil v roce 1940, když DC přemýšlelo, jak dostat komiksy s netopýřím detektivem blíže k mladým lidem a teenagerům.

Doporučeno
The Batman je druhý největší kinofilm od roku 2020. Režisér prozradil, jestli bude Joker záporákem v pokračování The Batman je druhý největší kinofilm od roku 2020. Režisér prozradil, jestli bude Joker záporákem v pokračování 7. března 2022 15:30

Pokud tě baví komiksy, rozhodně se vyplatí se na postavu Robina podívat trochu detailněji. Příběhy dohromady pěti pomocníků, kteří po boku Batmana stáli, stojí za to už jen proto, co se s nimi stalo po jejich službě. Z jednoho Robina se stal významný záporák, o kterém se zmíníme níže, a z Batmanova syna Damiena se později stal i samotný Batman. Ten byl oproti svému otci o poznání temnější a morálně ne tolik stálý. Ve srovnání s původním Batmanem se například nebál svým nepřátelům ublížit nebo je poslat na pravdu boží.

Redhood jako nejlepší záporák

Méně známým, ale o to zajímavějším záporákem, který se v Batmanově vesmíru objevuje, je Redhood. Jeho původ a identita rozhodně stojí za pozornost. Jedná se totiž o Jasona Todda, který vedle Batmana stál jako Robin. DC později nechalo hlasovat čtenáře o tom, jestli má Jason Todd nadále žít a k velkému překvapení všech se fanoušci série rozhodli jej usmrtit. V Batman #427 jej  nakonec přizabil Joker a Jason zemřel při výbuchu budovy, kde polomrtvý ležel.

Později se ale s pomocí Thalie Al Ghul vrátil jako antihrdina, který nemůže Batmanovi zapomenout, že po jeho smrti nechal Jokera dál žít. Stejně jako Batman si prošel bojovým výcvikem po celém světě a stal se rovnocenným soupeřem. V momentě, kdy Jason vstal z mrtvých, se stal velkým zvířetem gothamského podsvětí. Vedl několik gangů a podílel se dokonce i na válce proti velkému zločineckému veliteli Black Maskovi.

Bruce Wayne byl prvním Robinem

Na chvíli se ještě zdržíme u postavy prvního superhrdinského pomocníka Robina. Málokdo ví, že prvním Robinem nebyl nikdo jiný než Bruce Wayne roky před tím, než se oblékl do netopýřího hávu.

Doporučeno
RECENZE: The Batman RECENZE: The Batman 3. března 2022 13:30

V sešitu Detective Comics #226 pomáhal mladý Bruce zkušenému detektivovi Harveymu Harrisovi. Bohatý chlapec nechtěl před zkušeným detektivem odhalit svou identitu, tak si vymyslel masku a kostým, který později nosili všichni Batmanovi pomocníci. Harvey ale potřeboval svému pomocníkovi nějak říkat, pojmenoval ho tedy Robin. Základy pro postavu Robina položili jeho tvůrci ještě roky před tím, než se narodil první Robin Dick Grayson. 

Batman ve skutečnosti zabíjí

Podobně jako někteří další superhrdinové, má i Batman punc morálního bojovníka, který své nepřátele ze zásady nezabíjí. Opak je ale pravdou. Batman vraždí. A vraždí hodně. V několika příběhových linkách je temný rytíř ke svým nepřátelům chladnokrevný a jako obecně prospěšné se mu jeví je sprovodit ze světa.

Jedním ze známějších příkladů může být třeba zabití Harveyho Denta ve filmu Temný rytíř, kdy se Bruce Wayne po Harveym vrhne a shodí jej ze střechy. Fanoušci Batmana si ale jistě vzpomenou také na zabití Jokera ve hře Batman: Arkham City a čtenáři komiksů se zase mohou podívat na zabití KG Beasta.

Hlavní padouši ale nejsou jediní, kdo přichází po potyčce s Batmanem o život. Všechny výstřely, údery do krku, srážky vozidel připravili o život několik menších ryb během rvaček a bitev, které jsou běžnou součástí Batmanovy služby.

Stát se Batmanem by stálo 300 milionů dolarů

„Jsem bohatý,“ odpovídá Ben Affleck v Justice League na otázku jednoho ze svých spřátelených hrdinů, když se ho ptá, jaká je jeho superschopnost. Na jednu stranu to není úplně pravda, protože je Bruce poměrně talentovaný v technologiích, vědě a jeho fyzické schopnosti odpovídají bojovníkům ninja, na druhou stranu spočívá Batmanova největší superschopnost právě v jeho téměř nekonečném bohatství. S trochou nadsázky bychom mohli říct, že Batmanem se může stát každý, kdo si to může dovolit. 

Doporučeno
Proč je Riddler hlavním záporákem filmu The Batman, uvidíme ve dvojce Mr. Freeze a proč musel Pattinson opakovat scénu 40krát? Proč je Riddler hlavním záporákem filmu The Batman, uvidíme ve dvojce Mr. Freeze a proč musel Pattinson opakovat scénu 40krát? 17. února 2022 8:30

Nutno ale podotknout, že počáteční investice je astronomická. Stát se Batmanem by vyšlo případného zájemce na 300 milionů dolarů. Do částky spadají všechny vychytávky, které ochránce Gothamu používá, ikonický batmobil i jeskyně, ve které se skrývá. Nejdražším vybavením by přitom nebylo výkonné auto ani jeskyně jako taková. Podle editora DC Comics Darren Hudsona Hicka se tyto položky dají pořídit za vyšší jednotky nebo nižší desítky milionů dolarů. Nejvíc by si zájemce připlatil za počítač. Ten, který používal Batman by stál podle Hicka 290 milionů dolarů. 

Pokud ale toužíš stát se Batmanem bez jeskyně, auta a počítače a stačí ti netopýří kostým, za něj přibližně „jen“ 50  tisíc dolarů. Obleček ale samozřejmě boje nevyhrává, i když svému nositeli bránit se kulkám, plamenům a jiným nástrahám. Důležitou položku tvoří výcvik, který editor vyčíslil na 96 tisíc dolarů. Batmanem na budgetu se tedy můžeš stát za necelých 150 tisíc dolarů. Zkrátka nabídka, která se neodmítá. Jen pro zajímavost, časopis Forbes vyčíslil majetek Bruce Wayna na necelých 7 miliard dolarů.

První Batman byl blonďák s červeným oblečkem

Cesta k vizáži temného rytíře byla skutečně klikatá a první návrhy kostýmu Bruce Wayna by záporákům nejspíš hrůzu nenahnali. Původně měla totiž Batmanovi ze současného kostýmu zůstat jenom netopýří křídla. Místo masky měl nosit jen škrabošku a místo tmavého obleku nosil červený trikot. 

V původní verzi Bruce Wayna nevychoval Alfred

Kdo by nemiloval Batmanova majordoma Alfreda, o to spíš v provedení britského aristokrata Michaela Caina. Jeden z největších mýtů, které se s postavou Alfreda pojí, je podle DC fakt, že malého Bruce po smrti jeho rodičů vychoval a pomohl mu vybudovat „kariéru“ maskovaného ochránce Gothamu. Ve skutečnosti se ale ikonická dvojice setkala až o poznání později, když byl Bruce dospělý a svoje město jako netopýří detektiv už bránil. S Brucem se Alfred poznal v roce 1943 a poprvé se objevil v sešitu Batman #16. 

Ještě o něco zajímavější je, jak postava Alfreda původně vypadala. Všichni jej asi známe jako moudrého služebníka, který představuje určitou protiváhu horké hlavy Bruce Wayna a roky svých zkušeností a životního nadhledu úročí tak, aby pomohl dotáhnout plány svého nadřízeného k dokonalosti. V sešitu Batman #22 je ale Alfred spíš komickou postavou. Ve své práci není vůbec dobrý a Brucovi je spíš ku škodě než k užitku. Takové vyobrazení Alfreda se drželo roky než tvůrci přišli s jeho podobou, jak ji známe teď.

První film s Batmanem natočil Andy Warhol

Filmů, animovaných seriálů a podobných adaptací na Batmana je nespočet. Za vůbec prvním z nich ale stojí slavný umělec a zakladatel pop artu Andy Warhol. Ten v roce 1964 natočil snímek Batman Dracula, kde si roli temného detektiva zahrál Jack Smith. Černobílý film měl jedno zásadní úskalí a to fakt, že na jeho natočení neměl Andy právo. Autorská práva na postavu Batmana vlastní DC Comics a Warholův fanouškovský černobílý snímek by tedy z tohoto pohledu neměl nikdy vzniknout.

Právě proto se snímek promítal jen v rámci Andyho výstav pro lidi z jeho okolí a do roku 2006 ho veřejnost považovala za ztracený. Útržky ze snímku se ale toho roku objevily v dokumentárním filmu Jack Smith and the Destruction of Atlantis a na YouTube v současnosti najdeš přibližně 30 minut dlouhé útržky z celkem dvě hodiny trvajícího fanouškovského díla.

Batmana inspiroval Zorro, Dracula i DaVinci

Batman je pravděpodobně jedním z nejvýraznějších komiksových hrdinů a pro část lidí může představovat prvního maskovaného ochránce práva a pořádku, na kterého si vzpomenou. Inspiraci v jeho temném vzezření ale našli tvůrci v o něco starším příběhu o maskovaném Zorrovi, který vznikl už v roce 1919. Konkrétně se tvůrci Batmana Bob Kane a Bill Finger odkazovali na film The Mark of Zorro.

Nebyl to ale jen tento mstitel, který tvůrcům sloužil jako inspirace. Batmana navrhli také podle Sherlocka Holmese, od kterého si vzali detektivní talent, nebo Draculy, který Batmanovi propůjčil tak trochu temnou a znepokojivou vizáž. Ještě zajímavější je ale inspirace Leonardem Da Vincim, konkrétně jeho nákresy. Slavný renesanční umělec a vynálezce navrhl i jakási křídla, která by lidem umožňovala plachtit. A to jsou přesně ta křídla, na kterých nad ulicemi Gothamu létá i samotný Batman. 

Domů
Sdílet
Diskuse