Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2022 11:30
Čas čtení 6:30
Radim Šlechta

10 faktů o Batmanovi, které tě (možná) překvapí

10 faktů o Batmanovi, které tě (možná) překvapí
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY BATMAN
Uložit Uložené

Sestavili jsme žebříček zajímavostí ze světa temného rytíře, které znají jen skuteční komiksoví fanoušci.

Robert Pattinson jako nový Batman sklízí ve fanouškovské obci obrovský úspěch. Legendární detektiv v netopýřím kostýmu navíc představuje cosi jako synonymum pro superhrdinu a poprvé se objevil už v roce 1939 v rámci Detective Comics #27. Za tu dobu vznikla dlouhá řada filmových či seriálových adaptací a Batman se objevil v několika hrách a dostal i vlastní stavebnici LEGO. 

Za dobu, co Bruce Wayne v kostýmu netopýra potírá zločin v Gotham City, vznikla okolo postavy Batmana a jeho příběhu řada zajímavostí, které se však nepromítly do současných ani minulých hollywoodských filmů a zůstaly skryty jen pro opravdové fanoušky animáků a komiksových sešitů. My jsme pro tebe vybrali 10 zajímavostí ze světa Batmana, které tě možná překvapí.

V alternativní verzi příběhu Bruceovi rodiče přežili

Původ Batmana je asi jedním z nejznámějších v komiksovém světě. S kýmkoliv se budeš bavit, řekne ti, že rodiče malého Bruce Wayna zabil Joe Chill, případně Joker či Harvey Dent, později známý jako Two-Face. Existuje ale i alternativní příběhová linka, která vypráví o tom, že Martha a Thomas Waynovi zabiti nebyli. O život přišel Bruce.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš filmy o Batmanovi? KVÍZ: Jak dobře znáš filmy o Batmanovi? 8. března 2022 8:30

O změnu příběhu se postaral Barry Allen, známý jako Flash, který v sérii Flashpoint změnil historii řady postav z univerza DC. Změna osudu rodiny Waynových se do současnosti promítla tak, že Batman existoval, ale místo Bruce chránil Gotham pomstou hnaný Thomas Wayne, který truchlil nad ztrátou syna.

Na rozdíl od Bruce byl ale o poznání temnější, gotičtější a nezdráhal se své nepřátelé zabíjet. V příběhové lince se dokonce změnila i postava Jokera. Zločinec byl v tomto světě žena a nejdnalo se o nikoho jiného, než o Thomasovu ženu a Brucovu matku Marthu, která krátce po vraždě malého Bruce zmizela a dala se na temnou stranu. 

Robin byl první superhrdinský parťák a stal se Batmanem

Robin k Batmanovi patří téměř neoddělitelně, a to i přesto, že mu filmoví tvůrci nevěnují příliš pozornosti. Například v Nolanově sérii se objevil jen okrajově ve filmech s Batfleckem nefiguruje vůbec a těžko říct, jestli bychom vůbec měli počítat kritizovaný film Batman a Robin z roku 1997.

Vedle toho, že v komiksech a animovaných snímcích pomáhá Batmanovi střežit bezpečí Gotham City, udělal také velkou službu komiksové sérii jako takové i celé komiksové tvorbě. Robin byl totiž historicky první „parťák“, kterého jakýkoliv superhrdina měl. Poprvé se objevil v roce 1940, když DC přemýšlelo, jak dostat komiksy s netopýřím detektivem blíže k mladým lidem a teenagerům.

Doporučeno
The Batman je druhý největší kinofilm od roku 2020. Režisér prozradil, jestli bude Joker záporákem v pokračování The Batman je druhý největší kinofilm od roku 2020. Režisér prozradil, jestli bude Joker záporákem v pokračování 7. března 2022 15:30

Pokud tě baví komiksy, rozhodně se vyplatí se na postavu Robina podívat trochu detailněji. Příběhy dohromady pěti pomocníků, kteří po boku Batmana stáli, stojí za to už jen proto, co se s nimi stalo po jejich službě. Z jednoho Robina se stal významný záporák, o kterém se zmíníme níže, a z Batmanova syna Damiena se později stal i samotný Batman. Ten byl oproti svému otci o poznání temnější a morálně ne tolik stálý. Ve srovnání s původním Batmanem se například nebál svým nepřátelům ublížit nebo je poslat na pravdu boží.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111693 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse