Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2022 18:30
Čas čtení 0:59
Vojtěch Vanda

Japonsko zasáhlo zemětřesení o síle 7,3 Richterovy škály. Epicentrum je u Fukušimy, hrozí vytvoření vln tsunami

Japonsko zasáhlo zemětřesení o síle 7,3 Richterovy škály. Epicentrum je u Fukušimy, hrozí vytvoření vln tsunami
Zdroj: TASR/AP
NEWS JAPONSKO
Uložit Uložené

Úřady varují před možným vytvořením vln tsunami.

Japonskem otřáslo silné zemětřesení o síle 7,3 Richterovy stupnice. Informují o tom světová média včetně ABC News. Dle americké vědeckovýzkumné vládní agentury Geologický výzkum Spojených států (USGS) se středeční epicentrum nacházelo v hloubce 63,1 kilometrů poblíž jaderné elektrárny Fukušima, kterou před 11 lety, po zemětřesení o síle 9,0 Richterovy stupnice, smetlo tsunami. A i nyní úřady varují před možnou tvorbou podobných vln.

Doporučeno
Z Fukušimy vypustí do moře tuny radioaktivní vody Z Fukušimy vypustí do moře tuny radioaktivní vody 16. října 2020 17:55

Sever Japonska je oblastí, kde se zemětřesení objevují poměrně často. Poměrně nedávno si lidé žijící kolem jaderné elektrárny ve Fukušimě připomínali 11. výročí od tragédie (11. března 2011, pozn. red.), kdy zde zemětřesení vyvolalo silnou vlnu tsunami. Jak jsme tě dříve informovali, jednalo se o největší jadernou katastrofu od výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu.

Přestože bylo zemětřesení nyní slabší, i tak se budou sčítat škody. Japonská televize NHK podle ABC News uvedla, že zábrany proti tsunami, které byly vybudovány v této oblasti právě kvůli možné hrozbě ničivých vln, mohly být překonány a oblasti za nimi zaplaveny. 

O zemětřesení informoval i blogger Joey Bizinger, jenž sdílel se svou přítelkyní na Twitter video ze zemětřesení. Dle jeho vyjádření měly 2 miliony domácností přijít o elektrický proud

Agentura Geologický výzkum Spojených států (USGS) uvádí, že pro některá města by mohly být následky opravdu velké. V sedmi městech na pobřeží bylo zemětřesení „velmi silné“, přičemž se mohlo dotknout i milionového města Sendai.

Domů
Sdílet
Diskuse